Як уберегтися від шахраїв при використанні банкоматів

20 Жовтня 2016, 08:30
1776 Джерело: businessua.com

Одним із найбільш поширених карткових шахрайств на території України є шахрайства, вчинені за допомогою спеціальних злочинних пристроїв — скімерів. Скіммінг — це крадіжка даних карти за допомогою спеціального пристрою. Даний вид карткового шахрайства передбачає собою копіювання інформації з магнітної смуги карти, при цьому пін-код отримується за допомогою міні-камер або накладок на клавіатуру, встановлених на банкоматах.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про те, як уберегтися від скіммінгу.

static.ukrinform.com
static.ukrinform.com

Існує ряд рекомендацій, як уберегтися від шахраїв при використанні банкоматів:

1. Під час зняття готівки з банкомату потрібно уважно оглянути банкомат на відсутність сторонніх пристроїв.

2. Під час набору пін-коду клавіатуру слід прикривати вільною рукою.

3. Якщо під час роботи з банкоматом поруч з вами знаходиться незнайома особа, яка всіляко намагається підглянути ваш пін-код, необхідно негайно припинити операцію та звернутися до відділення банку, а також сповістити правоохоронні органи.

4. Слід використовувати банкомати, розміщені у відділеннях банку, або ті, що знаходяться в людних та добре освітлених місцях.

5. Якщо банківська картка залишилась у банкоматі та не видається назад, необхідно негайно зателефонувати до банку, заблокувати картку та замовити її перевипуск.

6. Підключити «sms-банкінг» для відслідковування всіх проведених операцій, встановити щоденний ліміт по картковому рахунку.

7. У разі отримання SMS-повідомлення про зняття з карткового рахунку коштів, які ви не знімали, зателефонувати до банківської установи з метою блокування картки та звернутися з письмовою заявою до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Підготували: Юлія Богорадова, Ігор Любшин

 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024