Скільки коштує Рожищенський ліс?

19 Жовтня 2016, 21:35
5514 Джерело: hromadske.volyn.ua

Ви хочете знати, скільки коштує наш волинський ліс? Я хочу! Але, як виявилось, це комерційна таємниця. Наш з вами ліс рубають, продають, а от чи має від того зиск громада або держава, знати – зась! 

Принаймні, так вважають окремі лісівники. Пише Оксана Петрук у блозі на сайті "Громадського.Волинь".

А тепер ближче до справи. 10 червня цього року представниками ГО «Зелений тризуб» була виявлена вирубка лісу між селами Немир і Мар’янівка Рожищенського району. Отже, на в’їзді в лісовий масив ми побачили як нечіповану сосну діаметром близько 30 сантиметрів навантажувачем складають на причіп. Цей факт був чітко зафіксований на відео. Але, окрім цього, увагу привернуло власне те, що станом на 10 червня будь-які вирубки лісу були тимчасово заборонені постановою Кабміну.

На місце події викликали слідчо-оперативну групу Рожищенського відділення національної поліції та представника Держекоінспекції.

Лісоруби не мали при собі жодних документів, що дозволяли рубку. На вимогу поліції викликали лісничого Віталія Ксенюка, який привіз лісорубний квиток, виданий 20 травня і запевнив, що дана вирубка на території ДП СЛАП «Рожищеагроліс» погоджена з Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Еколог Сергій Михальчук підтвердив, що триває «період тиші», під час якого навіть санітарні рубки заборонені. Чому так поспішали рожищенські лісівники, якщо до закінчення мораторію лишалось всього 5 днів?

Слідча Рожищенського відділення поліції Ірина Гарасим склала протокол огляду місця події. Ліс вилучили. Через добу відомості внесли в ЄРДР. Хоча вже за два дні до мене дійшла інформація, що, ніби-то, вилучений ліс уже пересік державний кордон. Ще за кілька тижнів – дзвінок від депутата Рожищенської районної ради. Перші слова: Ти знаєш, що тебе використали? Далі він розповів, що мав розмову з директором ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолієм Ярмолюком і той вважає, що згадана ситуація – це просто розправа. За його словами, активісти «Зеленого тризуба» приїздили до нього і вимагали довірити їм охорону лісу в Рожищенському районі. Він, ніби-то, відмовив і отримав помсту. Вислухавши це, я запитала депутата: А як власне ця історія виправдовує вирубку між Немиром і Мар’янівкою? На це у депутата відповіді не було. Можливо, вона є у директора лісгоспу Анатолія Ярмолюка. І я дуже сподіваюся, що він знайде можливість публічно пролити світло на цей факт, а не просто тримати дулю в кишені.

Пройшло чимало часу і я вирішила поцікавитись перебігом розслідування і його результатами. На початку вересня я розіслала низку запитів. Найперше мене цікавило, на якому етапі кримінальне провадження, чи покарано винних, чи нанесено збитків державі і в яких обсягах. 9 вересня рожищенські полісмени відповіли, що запитувана мною інформація – це таємниця слідства, розголошення якої «може завдати шкоди особі, суспільству і навіть державі».

14797414_1162008770547227_897841580_n

Натомість, у відповіді від екологів йшлося, що власне 8 вересня (у день, коли поліція готувала відписку для мене) з рожищенського відділення поліції на адресу Держекоінспекції надіслали постанову про закриття кримінального провадження. Справу закрили за відсутністю складу злочину. Єдине покарання, яке понесли рожищенські лісоруби, це адмінстягнення у вигляді штрафу розміром від 5 до 7 неоподаткованих мінімумів, або від 80 до 130 гривень за те, що порушили рубкою Закон «Про тваринний світ». Також із відповіді екологів вбачається, що правоохоронці не витребовували у фахівців підрахунок збитків завданих державі самовільним рубанням.

Page1

Натомість заступник начальна Ківерцівського відділення поліції Андрій Голубіцький каже, що у таких випадках поліція просто звертається до того ж лісгоспу на території, якого і здійснювалась рубка, щоб підрахували приблизну вартість вирубаного лісу.

Фахівці роз’яснюють, що сума збитків  завданих вирубкою, і оціночна вартість вирубаної деревини – це, як мовиться, дві великі різниці. Якби просили обрахувати саме збитки, то цифри були б в рази більшими. Відтак, вартість вирубаної деревини, яку порахував сам лісгосп, ймовірно, не тягне на «кримінал».

Гаразд. Справу закрили. Злочину нема. А де ж ліс? Чи справді його вивезли до Польщі? Що заробили на цій операції державний лісгосп, громада, і, зрештою, держава?

Як на мене, то це цілком логічне питання. Закон дав нам право питати і отримувати відповідь.

Натомість ДП СЛАП «Рожищеагроліс» взагалі проігнорувало мій запит. Тоді я звернулася до управління лісового і мисливського господарства. Вони відповіли, що повідомляли усі лісопідприємства області про заборону рубок від 1 квітня по 15 червня. І Рожищеагроліс не був винятком.

Page2

А також пообіцяли, що підготують з підприємством спільну відповідь на мої питання. І хоча вони теж порушили терміни надання відповіді, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації», проте все ж написали, куди дівся ліс і скільки грошей сплатив покупець.

Отже, у відповіді йдеться:

10 червня 2016 року (по даних ДП СЛАП «Рожищеагроліс») відвантаження лісо продукції з 14 кварталу Стохідського лісництва проводилось відповідно до експортного договору, укладеного з фірмою «С.М.С.Sp.Z.O.O.» (Республіка Польща). Згідно митної декларації сума реалізованої продукції становить 16934 гривні.

Page1Я, звісно, не фахівець в лісових питаннях, але … така ціна… Це заради цих майже 17 тисяч гривень Рожищеагроліс пішов на порушення Закону України «Про тваринний світ»? Це заради цих майже 17 тисяч гривень треба було гнати вантажівку до Польщі?

На сайті Товарної біржі, що проводить аукціони з продажу лісопродукції, йдеться, що станом на серпень цього року вартість одного кубометра волинської сосни діаметром більше 30 сантиметрів становила від 1300 до 1900 гривень. Принаймні, за такими цінами її купують українські деревообробні підприємства.

Відтак, за приблизними розрахунками, виходить, що везли до Польщі всього близько 10 кубів лісу. Цікаво, яку економічну вигоду отримало Рожищеагроліс від такої комерційної операції? Але цього я ніколи не дізнаюся)

Аби достеменно з’ясувати скільки лісу продали полякам, надіслала уточнюючий запит на Волинське управління лісового і мисливського господарства. Останнє, посилаючись на те, що не є суб’єктом господарської діяльності, перенаправило мій запит на ДП СЛАП «Рожищеагроліс» з приміткою надати відповідь мені і, власне, управлінню.

лісове управління_n

Минуло аж два тижні, а відповіді ні управління, ні я не отримали. Взагалі.

Телефонні дзвінки на підприємство теж не дали жодного результату. Не можна було з’ясувати чи надходив запит, хто готував чи не готував на нього відповідь. Знов звертаюся до управління. Керівник прес-служби Світлана Думська обіцяє, що попросить лісгосп нарешті відповісти.

І вона дотримує свого слова. На мою електронку врешті надходить відповідь за підписом директора ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолія Ярмолюка, в якій йдеться, що запитувана інформація на державному підприємстві є комерційною таємницею.

агроліс

Нехай усі, кого ображу наступними словами, вибачать, але така логіка видається мені щонайменше дивною. Адже, наприклад, суму виручених коштів від реалізації договору мені вже повідомили. Її ж чомусь не втаємничили.

Законодавець і Кабмін визначили, що до комерційної таємниці не може бути віднесена  інформація за всіма встановленими формами державної звітності, а також дані, необхідні для перевірки обчислення і сплати податків та інших обов’язкових платежів. Але оскільки Рожищеагроліс не вважає за потрібне відповідати про обсяг збутого лісу навіть на запит від профільного управління, то, можливо, вони мають якесь виключне право вибірково утаємничувати певні факти своєї господарської діяльності.

Сподіваюся на роз’янення медіа-юристів і реакцію уповноваженого з прав людини, адже влада вже й так дала зрозуміти, що господарська діяльність комунальних чи державних підприємств установ та організацій неконтрольована. Інша справа – приватні структури.

Коментарі
20 Жовтня 2016, 00:47
Що за депутат телефонував?
20 Жовтня 2016, 00:58
ОКСАНО МАТЕРІАЛ ДОСИТЬ АКТУАЛЬНИЙ ВДУМЛИВИЙ ВИКЛАД Е АНАЛІТИКА.АЛЕ... ТИ ЩО НЕ ЗНАЕШ ЯКІ ТЕМНІ ДІЛА ТВОРЯТЬСЯ В НАШИХ ЛІСОВИХ ГОСПОДАРСТВАХ І ЯК САМА ВЛАДА ТІ ДІЛА ПОКРИВАЕ НЕ ЗАДАРМА? ЦЕ ТИ ЗНАЕШ НА ЩО ЗАМАХНУЛАСЬ? ВОНИ НЕ ДАДУТЬ ТОБІ ЖЛДНИХ ПОЯСНЕНЬ ВОНИ ТЕБЕ ЗАЦЬКУЮТЬ ПІДСТАВЛЯТЬ І Т .Д. ТВОЯ БОРОТЬБА НЕРІВНА ТУТУ ТА САМА КОРУПЦІЯ ЯКУ В НАС НЕ ЗДОЛАТИ.
20 Жовтня 2016, 01:06
Я від Вас у захваті! Молодчина! Вам не страшно ворушити це осине кубло? Це небезпечно! Будьте обережні!Нехай Вас Бог береже! Удачі!
20 Жовтня 2016, 01:37
Скоро взагалі лісу в Україні не залишиться. Все поосідає в карманах людей таких як Ярмолюк і К. Але все це не обходиться без кришування різними структурами.
20 Жовтня 2016, 01:43
Дійсно і вбити можуть. Вони втратили совість а гроші затуманили їм розум. Одна людина проти шайки шакалів безсила.
20 Жовтня 2016, 08:19
5 балів... Оксана, Ви молодчинка !!! Немає в нас правоохоронних органів, ганьба ! Це хіба що, вони можуть прийти на нижній склад лісгоспу, знайти декілька колод без чіпів і пропіаритися на всю Україну, що вони викрили крадений ліс.
20 Жовтня 2016, 09:20
на фото кран шинкарука ---і машина його постійно біля ліснічиства....це самі звичайні -злодії які відпрацювали собі схему з можливими варіантами криші на різні випадкі ---А ВИ ГРОМАДЯНИ ІДІТЬ НА ВИБОРИ І ВИБИРАЙТЕ ВСЯКИХ МУЗИК І ЇМ ПОДІБНИХ ПРОЙДОХ...НАЩО ПОТРІБНИЙ БУВ ТОЙ МАЙДАН І ЗА ЩО ДІТИ ПРОЛИЛИ СВОЮ КРОВ---А ЦІ МАРОДЕРИ ----ПАРШИВІ МЕНТИ ПРОКУРОРИ РІЗНІ ІНСПЕКЦІЇ- ВЛАДА-БУДУЮТЬ СВОЮ КРАЇНУ -ТАКУ ЯКА НИХ ГАРНО ЗАБЕЗПЕЧУЄ --БО ДУРНИХ НЕМА ХТО БУДЕ ЖИТИ ЗА ЗАРПЛАТУ....ГАРНИЙ ЛІС --СПРАВДІ ДОБІРНИЙ ЛІС -ВІД ДІДА ПРАДІДА ЛІС...
20 Жовтня 2016, 11:22
Так в чому тут крамольність? В тому, що продали лісу на 16 тис грн до Польщі? В чому логіка оцього роздування щік "псевдожурналістом" Петрук-Ковальчук? Тут на Україні ліс коштує від 1300 грн до 1900 грн, а у Польщі він може коштувати стільки ж, але уже у іншій валюті. Невже Петрук це не зрозуміло??? Оце і є бізнес - купи дешевше, продай дорожче. Навколо чого весь цей балаган? Вона така ВЕЛИКА борець за правду??? Так є моменти, куди вона може направити свою невтомну енергію, але туди вона чомусь не лізе, бо там вона не має ніякої вигоди!!! А ці коментарі - це дописи двох людей - самої Петрук і ще одного її друга - громадського активіста, якого усі знають. Хай Петрук покаже свою принциповість як журналіста і для прикладу напише за ліхтарі на площі перед міською радою і проведе аналіз ефективності витрачання бюджетних коштів, але вона цього робити не буде НІКОЛИ, бо затроне свого друга)) Люди, не зважайте на цей допис-нарис - так, рівень учня девятого класу...
20 Жовтня 2016, 12:22
А ще нехай редакція поцікавиться та підготує матеріал про вартість тополь, що були вирубані у парку над Стиром і що з цього отримала громада. Коли були продані здоровенні тополі підприємцю Шинкаруку минулої зими, то чомусь таких питань у редакції не виникало. При чому вирізали лише товарну деревину, мотивуючи, що дерева начеб-то аварійні, проте якраз зламані, всохлі дерева та інший непотріб залишили на березі. Також залишили здоровенні пеньки та купи гілля. Підприємець зібрав вершки, добре заробив, однозначно поділився з.... Чому благоустрій та рекультивацію цієї території не зробив Шинкарук? Чому гілки, залишки деревини, пеньки прибирали працівники Дільниці благоустрою за наші з вами кошти? Чому громада має організовувати толоки самостійно, витрачати власний час та ресурси, тоді коли є такі собі підприємці та чиновники, які дерибанять народне добро. Вийшло як завжди: забрали цінну деревину, насрали та поїхали. Ні дорогенькі - слід було облагородити територію, або хоча б допомогти активістам інвентарем чи бензином для мотокіс. А мерія хай оголосить, скільки було заплачено за тополі. А ми подивимося чи не продешевив основний лісник міської ради.
20 Жовтня 2016, 12:26
Ігор не палися. Все по Фрейду: учень якогось там класу, свого друга не трогає. Як вже так підставитись можна
20 Жовтня 2016, 12:32
Цікаво-цікаво... То Самооборона підтримує Ярмолюка, то не підтримує... В чому справа?))
20 Жовтня 2016, 12:55
Самооборона сама не знає підтримує вона Ярмолюка чи ні?
20 Жовтня 2016, 13:03
У статті мова йшла про ліс і його вартість - до чого тут Самооборона? Чому свідомо хтось намагається з'їхати з теми і направити дискусію в інше русло? Кому це вигідно і хто ці вічні тролі? <br/>P.S. До речі цікаве питання, основне в тему, підняв коментатор під ніком &quot;Знаючий до Рожищанина&quot; щодо тополь з міського парку. І дійсно нехай редакція не відмовчується у черговий раз, а проведе конкретне розслідування та опублікує документи як вона це виявляється прекрасно вміє.
20 Жовтня 2016, 15:26
про тополі треба також написати. але в польщі цей ліс коштує те саме тільки в злотих. Що зараз дозволено вивозити ліс? Чи громада неповинна знати за скільки його там продали. Знову Ярмолюк отримав відкат. Дерибан лісу нажаль триває далі...
20 Жовтня 2016, 15:33
Я так зрозуміла що скоро розслідуванням буде займатися тільки редакція. Може хоч толк буде. Треба і собі до них звернутися за допомогою. В нас було порушення на 0.99 грн. а штрафу дали 10000 грн бо це мінімальний .а порушення було не навмисне. код не правильно продавець вибила і не взялося до уваги що в той час чоловік її був в АТО. що вона за сльозами світу не бачила. Раді що попалася. А те що крадуть мільйони- це нормально....
20 Жовтня 2016, 16:08
Повністю підтримую перших коментаторів. В країні, де панує хаос та беззаконня, ви, Оксано, нічого не докажете, а лише набудете ворогів в особах злодіїв та бандитів.<br/>Згадайте фентезі-шоу під назвою &quot;Крик дитини&quot; з суддею Подзіровим та зневіреним полісменом; проаналізуйте кого з рожищенських посадовців люстрували після двох &quot;революцій&quot;,- і зробіть висновки. <br/>Навіть серед рожищан-коментаторів знаходяться ті, які знають, що ліс крали, крадуть і будуть красти, але чомусь критикують вас, тим самим підтримують злодіїв.<br/>Краще пишіть про сонце, небо, квіти, дітей,- своє здоров'я збережете на триваліший час.
20 Жовтня 2016, 20:22
Я підтримую Оксану . Гарні статті. Ти хто такий щоб ній розказувати про що писати?
21 Жовтня 2016, 00:40
Бо якби правохоронні органи виконували свою роботу то побачили б в якому стані Ярмолюк сідає за кермо. Веде себе зухвало бо все куплено.
21 Жовтня 2016, 00:42
Всеодно ніхто нічого не зробить Ярмолюку! Сильно багато грошей поставлено на карту!
21 Жовтня 2016, 01:11
А ми живемо в Рожищі точніше виживаємо і не підозрюємо що тут справжня мафія. Тоді що ми знаєм про всю Україну? А за кого гинуть наші сини? Щоб отакі Ярмолюки і йому подібні розкошували?
21 Жовтня 2016, 17:23
А ВИ ДУМАЛИ ЩО ВОН ГОНУТЬ ЗА УКРАЫНУ? ГЛИБОКО ПОМИЛЯЕТЕСЬ! ЗА ГРУБЫ ГАМАНЦЫ БАГАТИХ ВОНИ Б!ДН! ГИНУТЬ. зА ТЕ ЩОБ БАГАТ! БУЛИ ЩЕ БАГАТЩИМИ ! ЦЕ ЩИ РА ПРАВДВА!!!
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024