Валентин Малиновський: «Історія – це така річ, якщо вона не зафіксована, значить її не було»

15 Жовтня 2016, 13:32
2510

У п`ятницю, 14 жовтня, в Рожищенській бібліотеці для дітей, відбулася презентація книги Валентина Малиновського «Становлення та діяльність Народного Руху в Рожищенському районі», яка присвячена 25-й річниці Незалежності України. 

За словами автора, шлях книги до читача був дуже довгий. Хоча й була вона написана за сім місяців, а от виходила у світ майже півтора року.

Ідея її написання зародилася два роки тому, у вересні, під час відзначення у Рожищі 25-ої річниці створення Волинської Регіональної Організації Народного Руху України.

 Оскільки матеріалів було багато і майже всі вони зберігалися у Валентина Ярославовича вдома – вирішив приступати до роботи. Адже історія – це така річ, якщо вона не зафіксована, значить її не було. 



І хоча потреби представляти Валентина Малиновського не було,  оскільки в нашому місті його добре знають, ведуча Наталія Марценюк ознайомила гостей з його  науковим доробком: доктор політичних наук, професор, академік Академії політичних наук, професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Автор 200 наукових праць, найважливішими серед яких вважає індивідуальні навчальні посібники «Державне управління», «Державна служба: теорія і практика», «Словник термінів і понять з державного управління», дві монографії «Територіальна організація влади України: концептуальні засади трансформації», «Становлення і розвиток місцевого самоврядування у Волинській області: 1990-2010р.р.» видана 2013 року. Співавтор ще 16 книг.

1

Валентин Ярославович в кінці 1980-х років активно включився у громадсько-політичне життя Волині. Був одним з засновників  Рожищенського осередку Народного Руху України, районну організацію  якого очолював з 1991 по 1993 роки.

У 1992 році був обраний співголовою Волинської крайової організації НРУ, членом великої ради НРУ.  А в 1992 – обраний депутатом Волинської обласної ради. У 1993р. Очолював Політичну координаційну раду Волині.

На початку зустрічі Валентин Малиновський зазначив, що день презентації у рідному місті обрав не випадково.

«Українська Повстанська армія, відродження козацтва – це ті ідеї, які рухівці в свій час підняли в районі першими, ми ще багато років тому вірили, що цей день обов`язково буде Державним святом», - зауважив автор книги.

Побутує думка, що незалежність держави «впала українцям на голову» і вони не були до неї готові. Після прочитання книги стане зрозумілим, що незалежність не «впала», їй передувала важка боротьба. А тим більше, у нас в районі де червоний, комуністичний моноліт був надзвичайно сильний.

Навіть після проголошення Незалежності, тодішній міський голова боявся відкрито вивішувати на приміщенні міської  ради жовто-блакитний прапор, а зробив це разом зі своїм заступником о четвертій ранку, коли місто ще спало.

Презентацію книги Валентина Малиновського відвідав Рожищенський міський голова В`ячеслав Поліщук
Презентацію книги Валентина Малиновського відвідав Рожищенський міський голова В`ячеслав Поліщук

Пригадав Валентин Ярославович і цікаву історію з демонтажем пам`ятника Леніну,  який також знімали посеред ночі, в надії, що зроблять це тихо і непомітно. Але буквально за кілька хвилин, головна площа заповнилася людьми. Бо кожному «боліла» ця тема.

Взагалі декомунізацію міста рухівці ставили однією з головних завдань. Завдяки їх втручанню перейменування вулиць, які носили імена одіозних комуністичних діячів, завершилося у 1992 році і це на фоні того, що декомунізація в країні триває до цього часу.

На відміну від обласного центру, де основу Народного Руху складала інтелігенція, в Рожищі подвижниками національної ідеї були в основному  робітники місцевих заводів. 

На їх шлях шляху було багато заборон та комуністичного  супротиву: від заборони вивішувати оголошення, чи публікуватися в районній газеті до категоричної відмови проводити мітинги.

1

Перший  мітинг партократи не те, що заборонили, вони намагалися його відверто зірвати залучивши до цього міліцію та людей, яких би в наш час назвали «тітушками». Але прагнення незалежності було настільки сильним, що попри все рухівцям вдавалося доносити свої ідеї до рожищан.

За структурою книга розділена на три частини і охоплює часовий простір  з липня 1989 року по липень 1993. Початок діяльності, зародження Народного Руху, перші акції, друга частина – розвиток організації, можна сказати розквіт, коли рухівці могли впливати на усі процеси, які відбувалися в районі і на завершення – етап, який відображає тривожні тенденції в загальноукраїнському русі і відповідно на місцях, це фактично завершальний процес активної діяльності.


Треба зазначити, що події в районі подаються на фоні загальнодержавних, що дає уявлення про повноту картини тогочасних історичних процесів.

Книга розрахована на масового  читача, оскільки написана доступною мовою. Рожищани знайдуть багато знайомих прізвищ та імен, свідки тих подій матимуть змогу згадати, а ті, хто народився пізніше зрозуміють  якою ціною далася нам Незалежність.

На завершення зустрічі Валентин Малиновський подякував усім, хто посприяв виходу у світ його книги.


 

Коментарі
15 Жовтня 2016, 20:03
Спасибі за книгу.за позицю. за вашу працю в ім"я нашоі незалежності.шановний пане Валентине!
15 Жовтня 2016, 20:16
Спасибі за книгу.за позицію.за Вашу працю невтомну .шановний пане Валентине!
15 Жовтня 2016, 23:28
Що там робить Тоня?
15 Жовтня 2016, 23:54
Прийшла собі... Квіти принесла.
16 Жовтня 2016, 00:04
Антоніна - патріот України, тому вона там.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39