ЯК ТА ДЛЯ ЧОГО НА ВОЛИНІ СТВОРЮВАТИМУТЬ ГОСПІТАЛЬНІ ОКРУГИ

07 Жовтня 2016, 16:00
1739 Джерело: volynnews.com

Чотири госпітальні округи хочуть створити на Волині. Власне, створення округів відбудеться на території всієї держави. Це – ініціатива Міністерства охорони здоров’я. Зміни відбуватимуться в рамках проведення медичної реформи, яку почали ще у 2010 році. Створення округів є складовою оптимізації вторинного рівня надання медичної допомоги, тобто спеціалізованої та інтенсивної.
Про це інформує ІА Волинські новини посилаючись на матеріал газети Волинські Новини №36.
Ці адміністративні зміни, як пояснюють у Міністерстві, мають стати фундаментом для нового підходу до фінансування медичних закладів за принципом «гроші ходять за пацієнтом» та «профілактика і діагностика», що дадуть початок страховій медицині. Згідно із задумом, в основу ляже профілактика, яка ґрунтуватиметься на договорі між лікарем і пацієнтом щодо проходження обов’язкових планових оглядів.
Хоча нині, переконують в обласному управлінні охорони здоров’я, усі починання – на умовах пропозицій та обговорень. Тож свої зауваги варто озвучувати вже, доки не пізно.

НАВІЩО?
Очільник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк розповідає, що метою поділу на округи є покращення рівня надання спеціалізованої медичної допомоги.
«Нині у лікарів деяких медзакладів нема достатньої практики. Процедуру медик може робити один-два рази на місяць, а це дуже погано. Тому що будь-яка навичка потребує підтримки. Тож специфічні види допомоги мають концентруватися. Якщо в кожному районі є по два-три офтальмологічні ліжка, то допомоги як такої немає. Логічно тоді сконцентрувати в одному районі одне, а в іншому – інше. Уже не кажу про маленькі лікарні. У цьому питанні й узагалі багато політики», – зазначає Ващенюк.
Водночас чиновник додає, що про скорочення медичних працівників не йдеться. Радше про зміни в структурі.
«Кажуть, ніби у нас багато медичних кадрів. Утім ми підняли статистику, порівняли – перевищення відсутнє, показник на рівні середнього європейського. А ось закладів охорони здоров’я і ліжок – так, забагато. Те, що злиття відбудеться, – очевидно. Яку функцію виконує лікарня, в якій п’ять ліжок, мені годі зрозуміти», – вважає посадовець.
Тож цінні кадри, напевне, просто переведуть на інші напрямки.

ЯКІ БУДУТЬ ОКРУГИ?
Відповідно до проекту постанови Кабміну про порядок утворення округів, одним із критеріїв поділу є часова доступність до центру – в межах 60 хвилин за наявності твердого покриття. Окрім цього, мають враховуватися демографічні показники, рівень захворюваності, усталені клінічні маршрути пацієнтів до лікарень вторинного рівня, належне робоче навантаження. До госпітального округу мають увійти не менш як одна лікарня інтенсивного лікування першого або другого рівнів, хоспіси, консультативно-відновлювальні центри.
Лікарня інтенсивного лікування базового рівня (для планової спеціалізованої допомоги) має забезпечувати надання меддопомоги не менш як 100 тисячам осіб, а другого – не менш як 200 тисячам осіб.
Адміністративним центром буде місто або інший населений пункт, у якому проживає понад 40 тисяч осіб та є лікарні інтенсивного лікування другого рівня. Або ж це може бути пункт, найближчий географічно до такої лікарні. Якщо функції інтенсивного лікування розпорошено між різними лікарнями, то центр там, де краще матеріально-технічне оснащення.
На Волині пропонують створити чотири госпітальні округи: Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони), Ковельський (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони).
Разом із тим, лікарі вже висловлюють стурбованість. Наприклад, чому Камінь-Каширська лікарня має бути центром, а не, приміром, Маневицька, яка розташована біля траси та до якої ліпший доїзд. Медики побоюються, що центри госпітальних округів матимуть ліпше фінансування та оснащення.
Окрім цього, створюючи госпітальні округи, треба враховувати реальну завантаженість установ. Наскільки відповідає статистика заповнення ліжко-місць реальним справам – нині під питанням.
Як і, власне, остаточне рішення щодо того, якими будуть округи. Адже навіть самі критерії, на основі яких відбувався поділ, – поки що на обговоренні.
Тож попри те, що запрацювати госпітальні округи в Україні мають із 1 січня 2017 року, у втілення таких планів міністерства віриться неохоче. Та й у відомстві відбулися зміни керівництва і очевидно, що Уляна Супрун, яка нині його очолює, має власний погляд на концепцію. Тим паче, що медична реформа має відбуватися в тандемі з адміністративною.
Підготувала Тетяна ГРІШИНА, Волинь.

Коментарі
08 Жовтня 2016, 20:36
Економіка України в задниці от і екомомимо.
09 Жовтня 2016, 17:21
Що б там в тій медицині не видумувалм всеодно буде бардак вибачайте.бо лікарі ще не вміють лікувати і не вміють не брати хабарі.
09 Жовтня 2016, 18:58
Так и не поняв нашо ти округі Повна жопа.
10 Жовтня 2016, 04:50
Дай достойну зарплату та не будуть брати.
10 Жовтня 2016, 05:23
Я не лікар, але задовбали вже ці коментарі про хабарі. Ніхто з вас їх не видушує, а даєте, то й мовчіть. Самі стараєтесь покласти в кишеню. А щодо реформи - то на жодному рівні ніхто не знає,як її правильно провести, а результати будуть плачевні. І це відчують на собі в першу чергу прості люди
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39