Як розвивається зелений туризм у Рожищенському районі

03 Жовтня 2016, 18:20
5160

Минулого тижня працівники відділу культури спільно з працівниками райдержадміністрації здійснили виїзд у села, щоб на власні очі переконатися, що в Рожищенському районі є цікаві для туристів місця.

Сільський, зелений туризм надзвичайно привабливий для тих, хто все своє життя проводить в шумному місті, от і шукають міські мешканці місцину, де можна побачити корови та вівці, погладити справжнього коня, - йдеться у повідомленні «Туристичними стежками району» у Фейсбуку.

Надзвичайно цікаво буде подорожнім побувати в селі Любче. Окрім віддаленості від районного центру, мальовничої природи, свіжого повітря тут є на що подивитися.

Привітно на окраїні села зустрічає доглянутий храм, далі дорога веде до майстрині Антоніни Віжевської. Жінка власноруч виготовляє садові скульптури з гіпсу. Вони виготовлені настільки майстерно, що виглядають наче одухотворені герої з мультфільмів. Статуями та статуетка обставлена вся господа: тут є грайливі півники та голуби, бричка, символи кохання – амури, і цілий зоопарк з гіпсу. Помилуватися цією красою спочатку приходили односельчани, а потім і гості села. Все розпочалося з садових скульптур, які я почала виготовляти з автомобільних шин. Але це важка робота: тверду гуму спочатку треба розкроїти, зібрати до купи, потім пофарбувати…

«Ліпити з гіпсу і простіше, і цікавіше. Коли я роблю свої скульптури – відпочиваю», - усміхається Антоніна Віжевська. До приходу туристів ставиться спокійно, хоча і почувається трохи ніяково від надмірної уваги. Каже, поки що виготовляти статуетки на замовлення не має наміру.

Окрім сімейства Віжевських, справжній райський куточок у себе біля хати створила і Наталія Синя. Жінка працює продавцем у місцевому магазині, а у вільний час – майструє. Їхнє з чоловіком обійстя – етнічний двір, де з матеріалів, які у звичайної людини припадають пилюкою на горищі або смітнику, то у Наталі вони використовуються за іншим призначенням. Приміром: старий велосипед – чудова клумба, а пластикові пляшки – кашпо для живих квітів. Окрасою двору є український тин з глечиками. До слова, жінка також практикує виготовлення садових скульптур з автомобільних шин, які знайшли своє місце біля невеличкого ставочка.

Спочатку помилуватися на незвичайний двір навідувалися сусіди, потім односельчани, так слава пішла по селах. Жінка не заперечує, коли чужі просяться до двору зробити фото на фоні власноруч створеної краси. Втім, каже, почувається ще трохи ніяково та й навесні, каже майстриня набагато привабливіше роздивлятися її витвори, коли все тільки починає зеленіти. Одним словом, туристичні маршрут, та привабливі для подорожніх місцини селяни почали створювати самі. У кожному селі є і магазин з усім необхідним, невеличкі кафе, де можна перекусити, а за невелику плату, пообідати можна і в місцевих. І це далеко не всі привабливі місця та місцинки, які є на території Рожищенського району.

Там, де є ліси, край дороги встановлені рекреаційні комплекси, де можна подихати свіжим лісовим повітрям на галявині та пообідати на природі, просто позбирати гриби та ягоди. Для цього є все необхідне: столи, лавки, мангали, смітники, і навіть дитячий майданчик для непосидючих малят. Територія безкоштовна і доступна всім. Окрім того, в районі практично в кожному селі є пам'ятники полеглих у часи Першої та Другої світової війни.

Чимало пам'яток архітектури, зокрема в селах Сокіл та Вишеньки є старовинні римо-католицький костели, православні церкви збудовані без жодного цвяха. В селі Переспа діють музеї побуту та Першої світової війни, де зібрано чимало експонатів, створена фотоекспозиція.

Тож розвивати сільський, так сказати, заміський зелений туризм вигідно.

Для дітей у Рожищенському районі є дитячий фестиваль «Магія Волинської казки», який діє у селах Переспа, Любче, Рудка-Козинська і Козин Рожищенського району. Проводить його молодіжна організація «Волинський Інститут Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив» за сприяння Програми інституційного розвитку «Економічний розвиток громад» а це: екскурсії до народних майстрів, знайомство з місцевими легендами та їх інсценізаціями, алеї народних крамничок та виставки, майстер-класи з народними умільцями, продуктовий ярмарок сільських господинь та ще чимало цікавих заходів і сюрпризів.

Рожищенський район – це мальовнича природа, яку гріх не використати як основну складову для розвитку цікавих та пізнавальних туристичних маршрутів.














 

Коментарі
03 Жовтня 2016, 22:54
Дуже гарно, молодці
04 Жовтня 2016, 09:14
Ага, коней погладити можна й у нашому "шумному місті" на думку спало ото 2 місцини лише де є столики, а враховуючи мальвничість куп сміття) як от на чебегях нове брище роблять) дійсно є куди податися, і що подивитися)
04 Жовтня 2016, 17:33
Хто там був з працівників відділу культури ?
05 Жовтня 2016, 01:49
Вже "Магії Волинської казки"!!!! Давно нема!!!!! І хіба це був фестиваль? Це був туристичний маршрут. А ці клоуни ще про неї звітують. Хоча це було реально класне починання. Шкода.
06 Жовтня 2016, 02:06
дуже гарно розвивав бурий на Мальованці пару років назад, так "в ниглиже" розвивав що ах закодували і сказали коли вип'є то каструють, ото туризм я розумію
30 Травня 2017, 00:15
Продаю:Рубанi дрова твердих порiд,Торфобрикет. Доставка Луцьк та обл. Тел:0501094084 drova-plus.io.ua
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39