29 вересня: трагедія Бабиного Яру та розстріл євреїв у Рожищі

29 Вересня 2016, 10:33
4644

Цьогоріч минає 75 років з дня, коли в урочищі Бабин Яр, що в Києві, масово почали розстріли людей. Насамперед людей, а вже потім певної національності.

І хоч найбільше там загинуло саме євреїв, бо ж відбувалась цілеспрямована політика знищення саме за національною ознакою, ми також повинні пам’ятати про цю трагедію.

Саме у ці дні, 75 років тому, почалися перші масові розстріли у Бабиному Яру. Місці, де у 30-х ховали тіла тих, хто помер від іншого геноциду іншої нації – Голодомору. Хтось може шукати в цьому якісь символізми – нехай. Але цьому сприяли лише географічні умови урочища. Тут було багато місця.

За офіційними даними впродовж 29-30 вересня 1941 року німецькими айнзацгрупами та допоміжною поліцією було розстріляно 33771 особу. Аж надто точні дані… Але небезпідставні. Згодом саме тут загинуть чимало членів ОУН, а також відома поетеса Олена Теліга.

Місце-символ, місце-пам’ять. Скорботно і вкрай сльозливо. Інші скажуть – то не наша трагедія, там були інші. Але таки наша. Ми ж – люди. Бабин Яр – це пам’ять про наругу людей над людьми. Завжди однакових по своїх потребах.

У цей день мимоволі згадуються і інші жертви часів німецької окупації. Зокрема, місцеві. Зараз є чимало спогадів людей, що тоді були дітьми, але пам’ятають той час.

Коли у Рожищах формували гетто – сюди поселяли єврейське населення з усього району. Розташовувалось воно у місцевості поблизу єврейського кладовища.

Щоденна примусова праця, приниження і суцільна невідомість – умови звичні для того часу. У 1942 році було вирішено гетто ліквідувати. Усіх мешканців також…

Коли вели отією останньою дорогою, батьки підкидали дітей у двори мешканців, що жили поруч зі шляхом. Кому щастило – виживали, щоб потім про це розповідати.

Сьогодні у місці, де відбувався розстріл встановлено пам’ятний знак. Раніше – добували пісок і проводили видовищні мото-розваги.

А ще можна провести і якийсь зв'язок між, здавалося б, зовсім далекими локальними трагедіями. Сімейство Сегаль, що були уродженцями села Копачівка, а на час війни перебували в Києві – це представники нашого краю у Бабиному Яру. І про них варто згадати також.

Тільки коли ми пам’ятаємо і знаємо, тільки тоді ми зможемо розуміти.


 

Коментарі
29 Вересня 2016, 14:01
Що не було там порошенкових батьків та всієі іншоі пі... тіі
29 Вересня 2016, 14:10
Доповнення до Рекомендацій парламентських слухань на тему: &quot;75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність&quot;:<br/>1. Просити Порошенко П.О. і Порошенко О.І. (Публічне акціонерне<br/>товариство «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм Ессетс Кепітал») хоча б частково профінансувати ремонт будівлі контори колишнього єврейського кладовища за адресою: м.Київ, вул. Мельникова, 44 (Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр»). Колишні власники будівлі по вул. Мельникова, 44 безкарно знищили в ньому все, що можна було зруйнувати (пошкоджені перегородки і перектитія, вирвані сантехніка і електропроводка ...). Тепер адміністрації Заповіднка доведеться працювати у приміщенні без опалення.<br/>2. Київській міськдержадміністрації прийняти рішення про передачу<br/>земельної ділянки за адресою: м. Київ, вул.. Мельникова,44 Мінкульту України (Національному історико-меморіальному заповіднику «БабинЯр»). <br/>3. Повністю виконати рекомендації Постанови Верховної Ради <br/>від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про сімдесятиріччя трагедії Бабиного Яру» (долі - Заповідник), якою передбачено, зокрема, встановлення пам’ятника жертвам погромів (вони поховані на єврейському цвинтарі на території Заповідника).<br/>4. Сприяти реалізації проекту реконструкції Заповідника (наказ<br/>Мінкульту України №1367). Цей проект містить План організації території Заповідника «Бабий Яр», розроблений Держпідприємством «Всеукраїнський науково-методичний і дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини».<br/>uk.wikipedia.org/wiki/Найман_Олександр_Якович
29 Вересня 2016, 17:42
Дякую нiмцям,якби не вони то ще 75 рокiв назад була б жидовська влада.
29 Вересня 2016, 17:50
Якби не фюрер то лише однеї циганви по рожищі стадо лазило б.
29 Вересня 2016, 18:22
високоінтелектуальні представники української нації вчергове дописують свої мудрі коментарі, показуючи вищість нації і її довершеність) щодня вони виконують свою роботу, роблять своє містечко кращим, працюють в поті чола, стають елітою суспільства... ні, інші до такого не здатні, тільки вони... євреї, цигани, а тепер ще й москалі - то не люди, українці - дійсно титульна нація держави.
29 Вересня 2016, 18:31
Золоті слова!! Хіба є різниця яка національність? На сході хлопців убивають в яких можливо батьки чи діди мають не українські корні, а в тому числі і єврейські...люди схаменіться вже!!!
30 Вересня 2016, 00:36
Великий респект! Не знаю хто ви, але я вам потиснув би руку. Один з кращих адекватних коментарів за все існування Район.Рожище. Підписуюсь під усім вами написаним.
30 Вересня 2016, 18:52
Про титульну націю завше мову веде неонацист Тягнибок - відповідно і коментар з його ВО &quot;Свобода&quot;. Хлопці, може досить самих себе піарити? Хоча коментар по-суті адекватний...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024