Робоча поїздка делегації з району в Республіку Польща

24 Вересня 2016, 14:05
5592 Джерело: rozhadm.gov.ua

В Рожищенському районі започаткували міжнародне співробітництво. Відтак, відбулося підписання угоди про співпрацю зі Слупським воєводством, Республіки Польща. Скріпили документ підписами голова райдержадміністрації Інна Гайворонська, голова районної ради Андрій Музика. З боку Польщі – староста Здіслав Колодзейський та Ян Олех – голова районної ради Слупську. Повідомляють на офіційному сайті Рожищенської РДА.

Угодою передбачена реалізація спільних проектів, які мають сприяти встановленню довготривалих відносин, та  покликаних зберегти і розвивати надалі місцеві національні традиції, обмін досвідом між громадами району та Республіки Польща.

DSC 0120

DSCN8097

DSC 0086

DSC 0132

Якщо конкретніше, то наш район та Слупське воєводство домовилися співпрацювати в освітянській, соціальній та діловій галузі, регулярно проводити зустрічі дітей та молоді, представників громадських організацій, творчих колективів.

Минулого тижня, керівництво району відвідало Республіку Польща в рамках підписаної угоди про співробітництво. Під час дводенного перебування в Польщі делегація з України мала чудову можливість познайомитися з культурним надбанням Польщі та способами його збереження.

«Ми ознайомилися з роботою Слупського повіту, який є удвічі більший ніж Рожищенський район. Вони вже давно отримають кошти централізовано з бюджету та свою інфраструктуру розвивають самі, шляхом реалізації європейських проектів. Велику популярність має впровадження альтернативних видів енергії.

Це означає, що вуличне освітлення працює на сонячних батареях, встановлено дуже багато вітряків, які виробляють електроенергію. Оскільки регіон дуже близько біля балтійського моря – вітер там є постійно, тож таку енергію поляки залюбки використовують у домашньому побуті, бо чимало батарей, які працюю від сонячного світла розміщені також і на приватних будинках. Ця енергія дозволяє практично зовсім відмовитися від газу», - ділиться враженнями від поїздки Інна Гайворонська.

В Польщі активно працюють над збереженням природи, є чимало рекреаційних пунктів, де можна просто перепочити.

«Дуже гарно, зелено, є сучасні музеї побуту. Ми відвідали один з них у невеличкому селі, де показано автентичне господарство. Демонструють відвідувачам експозицію за допомогою сучасних технологій: планшетів чи слайдів. До слова, в ці музеї дуже багато людей приїздять цілими сім'ями, квитки коштують не дешево, тож свого роду – це невеликий бізнес», - каже Інна Михайлівна.

DSC 9849

DSC 9857

DSC 9861

DSC 9829

Делегація  приміщення гміни, побачили в яких умовах працюють польські державні службовці, яких, як виявилося є чимало.

Як має проходити така співпраця і чим вона буде корисна? Керівники громад матимуть чудову можливість обмінятися інформацією про діяльність органів місцевої влади, спорту, освіти та культури, соціального забезпечення. Крім того, в рамках угоди сторони обміняються досвідом у вирішенні соціальних проблем мешканців громад,  а також економічного та соціального розвитку.

Під час візиту гостей з України поляки продемонстрували святкування обжинків – щорічне свято, яке проводиться в одному з сіл повіту. Кожна сільська рада святкує обжинки в себе, а потім робиться одне, велике районне святкування. Щороку сільраду для урочистостей змінюють. В рамках святкування – концерти, забави, конкурс снопів, які є справжніми витворами мистецтва народних майстрів.

DSCN4043

DSCN4044

DSCN4045

DSCN4046

DSCN4047

DSCN4048

DSCN4052

«Ми колись також святкували обжинки, - каже Інна Гайворонська -  але на жаль тепер його чомусь не святкують. Його варто було б відзначати в селах, де є великі підприємства. Рожищенський район - сільськогосподарський, зазвичай ми збираємо хороший урожай зернових, тож таке свято було б дуже актуальним для нашого району з метою збереження та популяризації народних традицій» .

Нам довелося відвідали заклад для людей похилого віку та культурний центр та проїхатися по надзвичайно рівних дорогах, який були відновлені за кошти проектів.

Було б цікаво спробувати впровадження енергозберігаючих технологій, зокрема сонячних батарей. Вітру у нас мало, а от сонячного світла – достатньо, тим більше досвід є: в Щурині були встановлені ліхтарі, які працюють від сонячної енергії. Ці прилади зарекомендували себе непогано».

Що стосується спільної роботи, то в першу чергу основні сили скерують на розробку спільних важливих інвестиційних проектів від Євросоюзу на умовах державно-приватного партнерства між регіонами, тим самим відновити та зберегти нашу інфраструктуру, зокрема дороги.

Фото із сайту Рожищенської РДА

Коментарі
24 Вересня 2016, 17:51
А ЩО ТАМ РОБИВ САВЧУК
24 Вересня 2016, 17:55
НАПИШІТЬ СКЛАД ДЕЛЕГАЦІЇ ХОЧЕТЕ СВЯТКУВАТИ ОБЖИНКИ ТО ВИ І ТАК СВЯТКУЄТЕ ВСІ СВЯТА А ОРГАНІЗУВАТИ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ НЕ ВМІЄТЕ
24 Вересня 2016, 17:56
А ТАТЬКА ЇЗДИЛИ ЗА ЧИЙ РАХУНОК
24 Вересня 2016, 18:36
ахрінєть. все районне керівництво як кудись на халяву поїхати- то нате будь-ласка , а як зібрати конкурсну комісію - то фіг вам. Савчук - або перекладачем , або особистим "тєлохранителем" певно був. ну як без нього, без Сергійчучки , без Шкільного ? Дітей не кормлять , шкільних автобусів нема, начальника "Освіти " вже рік нема, проблем в районі теж нема - можна і по закордонах покататись.Все ............ну просто нема слів. п-----ць повний
24 Вересня 2016, 19:04
ПОТРІБНО ОЗВУЧИТИ ЦЕ ПИТАННЯ НА СЕСІЇ РАЙОННОЇ РАДИ АБО ВІД ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ АБО ДЕПУТАТСЬКИМ ЗАПИТОМ
24 Вересня 2016, 19:15
Мене візьміть в делегацію.в мене довший чим в савчука.можу фотку прислати на тендер.
24 Вересня 2016, 19:35
Присилай фотку, дуже треба бачити щоб оцінити. А якщо серйозно - то це вже було - колись Савчук їздив до Польщі, "розвивав" відносини. Як результат таких "робочих" поїздок - нова жінка, яка зараз головою в РДА і фундуковий сад в Підлісках, а ще Савчук отримував доплату як голова РДА "за знання та використання в роботі" плюс отримував відрядні у валюті, а там розцінки ЗОВСІМ інші. Тобто Гайворонська - це той самий Савчук, тільки в спідниці. Методі і підходи ті ж самі. Кінцева ціль - особисте збагачення. А хтось задавався питанням, як сюди попала Гайворонська головою? Ні? Правильно, а хто ж міг задатись таким питанням - "АКТИВ" району під час її представлення шини під РДА позносив, плакати понаписував, смітник притягнув, інтерв"ю давав - купили їх тоді одним словом, вони спектакль тоді поставили, бо КУПИЛИ ЇХ, була така мова в певних колах. А попала вона сюди дуже просто - ЖОНА Савчука. Савчук друг і кум Бондаря (той що Налькович), Бондар - друг Югія Вітагійовича Уценка, той - особа наближена до імператора - ланцюжок замкнувся. Що, невже дійсно не має достойних людей в районі на таку посаду, невже треба виписати голову РДА із с. Цигани? Кругова порука, КРУГОВА, яка дбає лиш про свої вигоди. От для прикладу - що там робить керівник апарату Наталочка, що??? Які такі питання вона там може вирішувати з її світоглядом, ЯКІ??? Тай як так - все керівництво поїхало одночасно не те що за межі району - ЗА МЕЖІ КРАЇНИ, хіба це припустимо??? Немає слів... От вам і в реалії "революцию задумывают романтики, делают фанатики, плодами пользуются ПОДЛЕЦИ!!!". Що поміняли? Шило на мило? Люди, задумайтесь, невже вам усім байдужа ваша доля, доля ваших дітей? Та гнати усю ту свору потрібно, геть начисто УСЮ!!!
24 Вересня 2016, 20:05
Як не соромно нашому керівництву і прилеглим особам хизуватися такими "подвигами", чим ви вихваляєтеся??? Зараз настільки скрутний час, що не всі люди мають за що хліба купити, щоб сім'ю прогодувати.... Не всі батьки мають дати змогу гроші на харчування в школу, чи покласти в сумку із собою щось, щоб те дитинча перекусило.Тому що борщу не наллєш, а ковбаси і сири - для значної частини міста - розкіш. Ще можна зрозуміти, що голова РДА поїхала з робочим візитом - це ще припустимо, але для чого було сунути всіх за собою на халяву - не зовсім....
24 Вересня 2016, 21:07
ТАТЬКА НЕ ІЗДИЛА НАЧАЛЬСТВО НЕ ВЗЯЛО
24 Вересня 2016, 21:11
ти тоже колись їздило розкажи і не гавкай із за угла
24 Вересня 2016, 21:18
коментарі видаляємо змії підколодні
24 Вересня 2016, 21:19
Ніхто активістів не купив. Ще прийде час поставити всі крапки над і
24 Вересня 2016, 21:38
то пише коментар людина яка купується і продається як повія ціну знаю коли так розепзує
24 Вересня 2016, 22:02
Що хтіли те й маємо. як призначали Гайворонську всіх влаштовувало ? чи може тепер влаштовує ? Раз мовчить народ значить все окей. чи не так ? А вони як мали нас в д...і , так і мають. пора вже щось робити , а не балачки розводити
24 Вересня 2016, 22:56
пане вам дописи в бабських журналах писати через слово хтіли
24 Вересня 2016, 23:49
з тобою теж скоро щось будуть робити
25 Вересня 2016, 00:38
як відкриються тайни мадридского двора тоді тобі будуть балачки
25 Вересня 2016, 01:08
що купили, то правда, а ти не оправдовуйся, бо може не все знаєш. А от по яких критеріях відбирались люди в районну делегацію? Керівництво зрозуміло, а дійсно що там робить Клімович,мабуть гигикає. А взагалі що там робить її шестьорка Печко ото вже делегат від району.......
25 Вересня 2016, 01:32
сміється той хто сміється останній
25 Вересня 2016, 15:53
НЕ воєводство, а повіт!
26 Вересня 2016, 13:38
Мене як платника податків цікавить сума витрачена на цю поїздку з бюджетних коштів... та по яким критеріям обирався Слупський повіт для співпраці?...1000 км. в одну сторону...на поїздки "офіційних делегацій" читайте сімейства Савчуків це занадто...
26 Вересня 2016, 16:20
Патр1оти наш1 дорог1! Ви пишете.що рийде час 1розберетесь.але час уже втрачено.Ви бачите що витворяють.!здять на пянки за кордон Суне з собою спвмешканця 1 подруг-лизоблюдок.А яка буде користь з то1 по1здки-в1домо вже-н1яко1!!!Депутати рятуйте район в1д Гайворонсько1 та 11 свити. Ужен д1стали!
27 Вересня 2016, 11:06
Є підозра, що прийде час розставити усі крапки на "і" і в тому числі цей час настане і для Самооборони, її будуть оцінювати, точніше уже оцінюють. Нинішня влада - це дитина, яку зачала і породила Самооборона - кому тут що не ясно?
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром