Чому не вистачає їжі в шкільних їдальнях

23 Вересня 2016, 09:00
8409

Активісти ГО «Самооборона» надіслали запит до Рожищенського відділу освіти, аби дізнатися за яким механізмом здійснюється харчування в ЗОШ міста та району і чому нині є проблемою купити їжу в шкільній їдальні навіть за гроші.

Самооборонівцям пояснили, чому відмовляються харчувати дітей у рожищенських школах. Про це вони повідомляють на своїй сторінці у Facebook.

«Якщо коротко - то немає потреби. Кількість дітей пільгової категорії, яким держава гарантує безоплатне харчування, не перевищує 60 у кожній зі шкіл району. А, отже, згідно нормативів кількість ставок кухарів має бути відповідною. Нема 60 пільговиків - нема ставки кухаря. Нема кухаря - нема страв. А отже дітям доводиться покидати шкільне подвір’я і бігати до продуктових крамничок, часто витрачаючи гроші, які дали батьки, на не зовсім корисний обід.

От вам і зміни до Закону України «Про охорону дитинства» та «Про загальну середню освіту»

Не зрозуміло тільки одне: невже влада усіх рівнів думає, що решта дітей не хоче їсти? Чому ніхто не порушує це питання? Яким буде здоров’я нинішніх учнів початкової школи, якщо їм не забезпечити нормальне харчування? Яким буде навчання на голодний шлунок? Чи безпечно це, коли діти на перерві бігатимуть містом, щоб купити чогось смачненького?», - йдеться у повідомленні.


 

Кореспондент Район.Рожище вирішив поцікавитися думкою щодо такого нововведення у директора Рожищенського НВК №4, Юрія Яблонського. Саме тут навчається понад 600 учнів.

Директор школи Юрій Михайлович не приховує свого невдоволення такими шкільними змінами. Каже, що в школі працює кухар лише на 0,5 ставки, а діток багато.

«Те, що відмінили харчування в 1-4 класах, на мою думку, є неправильним, - зазначає директор гімназії. – В європейських державах харчують школярів молодших класів, не залежно від того чи бідна, чи багата сім’я. Вони й так не мають розуміння, щоб їм купити маючи батьківські кошти. Шкільна їдальня мусить функціонувати на повну потужність. За меню, яке  затверджене санстанцією, дітям пропонується на кожен день свіжа їжа. Не тільки молодші школярі, а й старші діти мали б можливість поїсти. Адже, уявіть собі, що учні старших класів навчаються до 15-ої – 16-ої години, їм не один, а два рази не мішало б поїсти».


 

Донедавна в навчальному закладі харчували виключно дітей пільгових категорій, нині охопили ще й молодші класи, яким обід обходиться по 6,65 грн. На гарячі обіди вже записалося близько 200 учнів.

«Нещодавно навідувалися в школу з районної адміністрації, пообіцяли, що з 1 жовтня дадуть ще одну ставку кухаря, аби їдальня працювала на повну потужність, як раніше, - зазначає кухар гімназії Оксана Ткачук. - Правда одиниця вводиться лише до кінця поточного року». Жінка щиро переймається такою ситуацією, бо як мама, розуміє, що дітки повинні отримувати повноцінне харчування. 


Серед чиновників «ходять» розмови про те, що для шкіл «було б добре» віддати їдальні для організації харчування дітей, приватним підприємцям. Проте, кому це добре? Питання зовсім інше. Віддати, наприклад, їдальню НВК №4, де зроблено все власними силами та коштами, налагоджена робота, все в хорошу стані та ідеально функціонує, просто нерозумно. Тут, навіть, душова кабінка спеціально для працівників кухні є! Словом, треба лише підтримки держави і все стане на свої місця.



Чи не вийде так, що коли шкільну їдальню орендуватиме приватний підприємець, чималі проблеми знову матимуть саме батьки. Адже, власник, безумовно, встановлюватиме свої ціни на харчі. Батьки багатьох дітей будуть неспроможні давати із зарплати 1450 грн. кожній своїй дитинці по десять гривень (мінімум!) щодня, це на двох дітей у місяць близько 400-500 грн.

Напевно, час настав, аби вивчити питання щодо додаткового виділення вільного фінансового ресурсу для можливої часткової компенсації харчування учнів молодших класів з районного бюджету. Або ж шукати інші шляхи вирішення, погодьтеся, дуже важливого питання. Нині ж залишається надіятись на мудрість чиновників.

Коментарі
23 Вересня 2016, 13:15
А що така проблема тільки в Яблонського? В інших школах кухарів не треба? От тільки "найхитрішому" виділять ставку кухаря. Агов!!! Директори!!!! Бігом усі в РДА плакатися!!!! Може і вам щось перепаде.... Шановні владці! Така проблема в усіх школах... не робіть бучі між освітянами району. Усі мають працювати на рівних умовах... А то Яблонський бач тільки побіг жалітися.
23 Вересня 2016, 13:33
А іншим директорам скоріше всього пофіг, що робиться в школі. Немає харчів, тай немає. То проблеми батьків. А Яблонський господарник, тому й не мовчить. Ви зайдіть до нього в школу - там все зроблено! Інш директори і отримали гроші і всьо добре. А батьки теж мовчать, значить влаштовує, що діти не можуть, навіть, за гроші попоїсти. В магазинчиках скопом купують чіпси і сухарики.
23 Вересня 2016, 13:51
Так, Яблонський, хороший господарник! Ще б усі такими були!
23 Вересня 2016, 15:17
Ну звичайно, за такі суми батьківських грошей, то й дурний буде господарювати. А попробуйте з нічого тримати марку. А умови праці дійсно для всіх мають бути ОДНАКОВІ!!!! Якщо має бути кухар, то у всіх школах, а не тільки там те ниють. В інших що не діти вчаться? Чи вони їсти не хочуть?
23 Вересня 2016, 15:31
Геноцид в державі активно продовжується. Ціль: знищити найпатріотичніших в АТО; споїти молодих в барах; виростити на сухариках та чіпсах фізично хворих дітей; в комп'ютерних іграх, інтернеті, порнографії психічно хворих дітей та людей; завалити важкими програмами школярів, щоб перестали вчитися, а неуками легше управляти; принизити мізерними зарплатами вчителів та лікарів, щоб не були зацікавлені вчити та лікувати,- хвора та неосвічена нація швидше вимирає; а пенсіонери і так швидше закінчать своє життя,- бо на захмарні ціни на ліки грошей не мають.<br/>Але, рожищани, не піддаваймося геноциду!<br/>Депутати місцевих рад, вас вибирали, щоб ви представляли інтереси людей, дітей, а не потакали своїм політичним керівникам зверху. <br/>А нам, батькам, потрібно мобілізуватися, щоб &quot;переконати&quot; керівництво забезпечити безкоштовним чи пільговим харчуванням дітей в школах!
23 Вересня 2016, 15:33
Совысты нема ны в когомаю на уваз1 чмновникыв.от 1 маемо таку ситуац1ю з дитячим харчуванням. Гайврронська свою доцю прилаштувала там де годують а всы 1нш1 1й поф1г
23 Вересня 2016, 16:33
Якщо ви думаєте, що в інших школах батьки не здають, то ви дуже помиляєтеся!!! Питання тільки в тому, де там гроші діваються? В НВК все є. А в інших де?
23 Вересня 2016, 17:07
А чого ви пропонуєте безкоштовно харчувати дітей 1 4 класів? Старші діти чим відрізняються? Якщо безкоштовно харчувати, то треба всіх.
23 Вересня 2016, 17:33
які умови праці....які створили для себе в таких і працюють...як Яблонський подбав і зробив, той і має, (хоч і за батьківський кошт). Усі здають і всюди починаючи з дитячого садочка і закінчуючи ВНЗ, а ви батьки з 1,2,3 шкіл не питали в деректорів &quot;де гроші?&quot;, чи може не здавали...смішно правда..., у цього хоч є що показати,.....<br/>молодець, бігає, переживає, а в кінці, дасть бог, і буде мати...а ви сидіть може з неба впаде....
23 Вересня 2016, 17:52
а що наша районна рада думаЄ
23 Вересня 2016, 17:57
не пиши сам собі оди, без батьківських грошей ти нічого не вартий, нічого!!!!! для тебе батьки - лише кошильок, а все решта - для тебе неважливо, ні організація навч. процесу, ні все решта.
23 Вересня 2016, 18:43
Я вас здивую, то не він!!!!!
23 Вересня 2016, 19:50
безкоштовного ніколи не було і не буде. ми є платниками податків. вихід один - віддати харчування в приватні руки, тоді буде з кого спитати. Дешеві обіди - це теж не вихід. харчування повинно бути якісним, а якісне харчування дешевим не буває. отут держава має дотувати шкільні їдальні.
24 Вересня 2016, 12:36
Хай здадуть їдальні Верховної ради і обласної в приватні руки. Ціни там сьогодні смішні. Самі депутати платити більше не хочуть. І кухарів в їдальнях своїх не скорочують. А Яблонський молодець, треба відстоювати інтереси своїх учнів.
24 Вересня 2016, 15:54
а чому у кухаря нігті нафарбовані?!
24 Вересня 2016, 22:31
як чому? щоб куски відлущеного лаку попадали в їжу, яку будуть споживати діти
24 Вересня 2016, 22:38
Але ви й баби сплєтніци. раніше під підїздом сиділи всіх обсирали, а тепер, чорт їй послав Інтернет. Сидять і луплять по клаві, аж потом смердючим обкапалися. І що якщо в жінки лак на нігтях? Вони що не жінки, чи жити не мають? А якщо по нормальному, то ви, курки, або такі безладні і нехлюї, що не знаєте про те, що кухарі працюють в рукавичках. Сидіть і далі обливайтеся потом!!!!!
25 Вересня 2016, 00:37
Нашій державі здорові діти непотрібні,З дитячих рук найлегше відібрати
25 Вересня 2016, 00:37
Нашій державі здорові діти непотрібні,З дитячих рук найлегше відібрати
27 Грудня 2016, 20:20
треба державу спитати...
28 Грудня 2016, 20:02
потрібно спитати в райвідділі освіти і лиректорів шкіл куди ідуть гроші які здають батьки кожен місяць на школу і на клас
28 Червня 2018, 23:34
Я директора підтримую
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024