Дмитро Себій: «Щоб побудувати державу, потрібно оздоровити тіло і український дух»

10 Вересня 2016, 09:00
3978

Вчора, 9 вересня, в РД «Просвіта» відбулась зустріч із одним із засновників Української Гельсінської спілки, українським дисидентом, товаришем Левка Лук’яненка, Дмитром Олексовичем Себієм.

Цікава та неординарна особистість. Він ще перед початком зустрічі зацікавив присутніх своїми захоплюючими розповідями.


 

Основною темою зустрічі: «Україна. Її минуле і сьогодення. Проблеми та шляхи їх вирішення». Тема, погодьтеся, актуальна в сьогоденному житті.

Дмитро Олексович говорив про наболіле: про державу, про її «діамантові землі», про владу. Український дисидент декламував багато уривків з творів Шевченка, Франка, Лесі Українки. Які попри великий шмат пройденої  історії й нині є актуальними.


 

Тема війни по-особливому розглядалася на цій зустрічі. Дмитро Олексович пояснив аудиторії, яка різниця між героєм і боягузом у війні. Відмінність, за словами мислителя, у тому, що боягуз панікує під час страху, а герой його вміло контролює. Боягуз стверджує, що він розумніший за героя, і тому має шанс вижити. А виявляється навпаки.

«Нічого так не їсть людину як страх. Страх паралізує людину. Якщо ви будете боятися, то вас ніхто не боятиметься. А якщо не боятиметеся, то вас боятимуться», – стверджував філософ.


 

Дмитро Олексович наводив багато простих та цікавих прикладів. Розповівши, як минуле повпливало на сьогодення. І яку роль відіграло в нашому житті.

За словами мислителя, неможливо побудувати вільну державу не заклавши спершу міцного фундаменту. Базисом для державності є віра (релігія), національна ідея. Через розподіл української сімʼї, вона гине, йде в небуття. Шевченко ніби знав, що таке станеться і заповів: «Обнімітесь, брати мої, молю вас, благаю».


 

Коли люди в Україні з’єднаються, то вони зрозуміють, що їм нема що ділити. Споконвіків силою української держави була єдність. Нині є ми її втрачаємо. Нині, аби стати на шлях відродження потрібно перестати робити дві речі – перестати брехати та красти.


 

Земля – це існування України. В українському селі існує український дух. Слово «еліта» – означає перший. Наприклад, елітна пшениця, елітний ячмінь. «Отож говорімо не про еліту між людьми, а про аристократів духу. Це розрізненні поняття. Бик не може бути аристократом духу. І кнур не може бути елітним, тобто першим може. Отож, нам потрібна інтелігенція. Інтелігент – це тямущий. І перше, що нам потрібно зробити, щоб побудувати державу, то це оздоровити тіло і оздоровити український дух.


 

Щоб побудувати Україну, ми повинні чітко зрозуміти, що духовні цінності треба пропустити вперед. Варто дбати про Царство Небесне. А все решту додасться. Коли ви будете духовно багатою людиною, то ви будете сильною людиною. Ви будете рицарем духу, аристократом духу», – додав на завершення один із засновників Української Гельсінської спілки.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024