Розбили термометр, а кому здати ртуть?

27 Серпня 2016, 10:00
4633 Джерело: poradumo.com.ua

До нас звернулась читачка з таким питанням: «Де можна утилізувати розбитий термометр?».

На перший погляд, питання просте, але як виявилося пізніше, не всі знають, як насправді треба діяти в такому випадку.

Жінка розповідає, що мала необережність розбити ртутний термометр, а що з ним робити далі запитала в аптекаря, на що отримала відповідь: «Я не знаю. Особисто в мене теж є вдома розбиті градусники. Я дізнавалась куди його можна діти. Але ні в Луцьку, ні, тим паче, в Рожищах я не знайшла такого місця. Знаю, що в Рівненській області є людина, яка займається цим, але точно не можу сказати».

Район.Рожище спробував прояснити ситуацію.

В лікарні кореспонденту сказали, що ртуть потрібно зібрати сухим папірчиком. Потім вкинути у банку з розчином (вода, сода, трішки порошку – все це перемішати). Банку добре закрити і викинути в смітник. За словами  працівника охорони здоровʼя, «ртуті там не так багато, щоб вона пошкодила здоров’ю. Тому все виконайте і не хвилюйтесь».

Ми трохи здивувались, що це можна викидати до смітника. І зателефонували до Рожищенського РВ УДСНС України у Волинській області. Працівник цієї структури, Роман Андрієвський, зауважив, що справа серйозна і потрібно до неї поставитись дуже відповідально.

Найперше і найголовніше що варто зробити, то це не панікувати. Позачиняти вікна і двері в кімнаті, щоб не було протягу і щоб ртуть не розповсюджувалась по всьому будинку. Взагалі, за словами експерта, вона стає шкідливою при температурі 38оС. Тобто при такій температурі вона випаровується і вражає нашу нервову систему: погіршується пам’ять, кровоточать ясна, з’являється головний біль.

Тому, щоб вашому здоров’ю нічого не зашкодило, потрібно зробити наступне: «Спершу потрібно захистити органи дихання марлевою пов’язкою і одягнути рукавички. Зробити 2-відсотковий розчин марганцівки (2 г. марганцівки на 1 л. холодної води). Тоді акуратно зібрати великі кульки гумовою грушею і вкинути в банку з розчином. Дрібні кульки ртуті дозбирати чимось липким: скотч, ізолента. І теж вкинути в банку. Опісля посуд тісно закрити і передати в пожежну службу. Тоді вже можна відчинити вікна, щоб провітрювалась кімната. Щоб з неї вийшли всі випари ртуті, які залишились», – ділиться з нами фахівець Роман Андрієвський.

http://femel.com.ua/
http://femel.com.ua/

 

Він зазначає, що ні в якому разі не можна збирати цей сріблясто-білий метал пилососом, тому що після таких дій його треба буде викидати. Ну й звичайно, варто зробити в кімнаті вологе прибирання. Добре вимити те місце, де висипалась ртуть розчином з мила, соди і води. Бажано такі дії зробити не менше трьох разів на день.

Якщо ж ви самі не в змозі зібрати ртуть, то обов’язково зверніться до рятувальників. Вони приїдуть і проведуть демеркуризацію приміщення. Але якщо випари ртуті на вас вже подіяли, то експерт радить пити багато рідини: чаю, молока, води. Обов’язково потрібно промити шлунок, і проводити час на свіжому повітрі.

Отож, утилізувати розбитий термометр все-таки можливо. Потрібно лише знати як це правильно зробити.

Надіємось, інформація буде вам корисною, а Район.Рожище бажає вам ніколи не хворіти!

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024