"Презентація" книги про рух Валентина Малиновського або, як влада шанує патріотів

24 Серпня 2016, 15:46
3992

Вчора, 23 серпня, на День Державного прапора України, в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбулася зустріч з доктором наук, професором СНУ імені  Лесі Українки, головою районного осередку Народного Руху в Рожищенському районі у 1991–1993 рр. Валентином Малиновським. Цього дня мала відбутися презентація його книги «Становлення і діяльність Народного Руху в Рожищенському районі», та цього не сталося.

Тому, Валентин Малиновський вибачився перед присутніми, яких зібралося чимало, та зазначив, що в силу того, що книга, на жаль не надрукована, відбудеться швидше не презентація, а зустріч, брифінг. Він пояснив ситуацію, що склалася. Зокрема, про нинішню презентацію науковець дізнався із телефонного дзвінка свого знайомого та соціальної мережі Facebook.


 

«Відразу скажу, видати книгу і зробити презентацію я планував ще рік тому назад – 23 серпня 2015 р., коли ми відкривали експозицію Народного Руху в історико-краєзнавчому музеї. Але, на жаль, не склалось, як гадалось», - обурюється Валентин Малиновський. Тому я приїхав сюди, щоб не сказали, що в газеті було оголошення про презентацію, а Малиновський не приїхав.


 

У червні я запропонував голові райдержадміністрації включення презентації моєї книги у план заходів з відзначення 25 річниці Незалежності, що передбачало відповідне фінансування книги. Однак останнього ще з травня 2015 року не було зроблено, натомість без мого відома презентацію книги, яка не могла вийти без виділення коштів районною радою, запланували на сьогодні.

Така ситуація сталася вперше в моєму житті. Я вже написав багато книг, монографій, але такого ставлення влади до автора книги не зустрічав. Більше того, узагалі такого ставлення до членів Народного Руху в районі ніколи не було: нікого не з тих, хто боровся у 1989-1991 роках за Незалежність в Рожищенському районі, не відзначили нагородами, навіть не запросили на святкування Дня Незалежності. Я обурений такою владою!» - розпочав зустріч автор книги.


 

 

Як усе починалось

Два роки назад, 19 вересня 2014 р. під час відзначення 25 річниці НРУ виникла ідея написати історію Руху в Рожищенському районі. Голова районної ради Андрій Музика публічно запевнив, що районна рада профінансує це видання.



 

«Я сів писати книгу. В травні 2015 року я завершив її написання та звернувся з відповідним листом до голови районної ради. Як і домовлялися, просив допомогти профінансувати книгу. Такий же лист спрямував і на ім’я голови РДА І. Гайворонської у червні. Звісно, не сидів склавши руки та сам зібрав більшу суму на видання 11 тис. грн. Після чергової розмови з А. Музикою, у травні 2016 р. написав ще один лист голові райради на виділення коштів у сумі 9 тис. грн., яких не вистачало на видання. Він запевнив, що тепер уже точно гроші будуть перераховані видавництву. Однак час йшов, а дій з його боку не спостерігалося, прийшла лише мені відписка, що моє звернення буде розглянуте на засідання постійної комісії райради. Від райдержадміністрації відповіді я взагалі не отримав, що є грубим порушенням Закону України «Про звернення громадян».


 

Зауважимо, що книга  «Становлення і діяльність Народного Руху в Рожищенському районі» - це взагалі, перша книга про становлення Руху на нашій Рожищенській землі. Вона присвячена 25-річчю Незалежності України. Погодьтеся, було б непогано отримати такий цінний подарунок до ювілею. Автор зізнається, що книга готова, зверстана та чекає на друк у видавництві «Ініціал».


 

Прикро, що на працю над книгою автором було затрачено вісім місяців часу, а на випрошування коштів у керівників району вже втрачено більше року. Після Революції гідності, здавалося, керівники району мали б самі бути зацікавленні у написанні історії району, патріотичному вихованні підростаючого покоління. Саме для цього й була написана ця книга. Однак, хизуючись своєю патріотичністю на всіх публічних заходах, абсолютно нічого не роблять для цього.


 

Зважаючи на таке ставлення, В.Малиновський запевнив, що особисто приїде на наступну сесію районної ради, на якій розповість присутнім не лише про ситуацію з багатостраждальною книгою, а й взагалі про інші справи, що діються в районі. Підтримати свого соратника визвалися присутні на зустрічі рухівці та представники громадських організацій. «Ми боролися з комуністами, а тепер змушені боротися з нинішньою владою», – додає автор.

 

Про книгу

Книга охоплює період з липня 1989 року по липень 1993. Це той час, коли в Рожищі Народний Рух був потужною силою. Книга починається з події  вивішення першого синьо-жовтого прапора – 19 серпня 1989 році на Сирзаводі та першого несанкціонованого мітингу 24 грудня 1989 року на площі Богдана Хмельницького. У ній описані події, що стосувалися національно-демократичного революції, що відбувалися в районі.

Словом, все що міститься у низі, стане не просто цікавим, але й пізнавальним. Матеріали книги ґрунтуються на документах районної організації НРУ, що зберігалися в автора, архівних документах, публікаціях у друкованих ЗМІ. У книзі відображена не лише історія Руху, а й історія Рожищенського району, Волині, України того періоду. Особливі проблеми виникли з фотографіями, яких на жаль, майже не збереглося. Декілька цінних світлин вдалося відшукати у працівників газети «Наш край» В. Приймачка та Ф. Покидька.


 

Автор зазначив, що справжню презентацію книги можна буде зробити у школах Рожищ, зокрема у його рідній другій. Наклад книги 200 примірників, який вийде у світ у видавництві «Ініціал».

На завершення «презентації», яка переросла у прес-конференцію, Валентин Малиновський побажав, аби рожищенська громада активно впливала на владу, контролювала її, лише так можна збудувати громадянське суспільство. Громадськість – це основна сила, яка може багато чого досягти. Побажав бути стійкими, сильними та нескореними. І обіцяв повідомити громаду про вихід книги у світ та дату презентації книги.

 

Коментарі
24 Серпня 2016, 20:22
Дійсно ця влада це лише піар і нахабство . Так вони поводять себе не лише з тими , хто відстоював незалежність України в 1989-1991 роках , а і з теперішніми захисниками України , з сім'ями загиблих атовців. Це повна ГАНЬБА!!!
24 Серпня 2016, 20:36
цю владу потрібно поміняти радикальними методами
24 Серпня 2016, 21:48
Та кому та книжка ротрібна зараз. В такий фінансово скрутний час тільки районні кошти на книжку про рух виділяти. Ви якщо хочете то видавайте хоч 100 книг але вибачте не за рахунок моїх чесно сплачених податків. Зима на носі, навчальний процес у школах потрібно розпочинати, діток у школах годувати... а тут бач малиновському грошей на книжку не дали... соромно вам пане прохфесоре має бути. І ще цікаво чим ви за ці роки допомогли району? Може податки сюди платили? Чи може спонсором чи меценатом виступили на якихось значимих для району святах??? Щось не пригадаю такого ... а тут бабла на чергову писанину не дали.
24 Серпня 2016, 23:41
До малограмотного аноніма, що пише з помилками!<br/>Ця книга потрібна патріотам, вашим землякам, які у буремні 90-ті, робили все, щоб ви зараз жили у незалежній державі! Ця книга - пам'ять, історія нашого району, невже ви цього, до цих пір, не зрозуміли? <br/>Рожищенська влада, зокрема сам Музика, 19 вересня 2014 р. публічно пообіцяв авторові виділити кошти на видання книги. Я чула це на свої власні вуха, бо була присутньою на відзначенні 25-річниці НРУ. Якщо людина - посадовець обіцяє, вона повинна дотримуватися слова, а інакше гріш ціна такому керівникові! Тому, якщо людина-керівник не може вирішити такого дріб'язкового питання: виділити кошти, як ви кажете, на &quot;писанину&quot;, то як вона може керувати районом? <br/>А що ви зробили для району, аноніме?
25 Серпня 2016, 02:28
дуже добре, що Ви борець за чистоту рідної мови, з цього малого і починається патріотизм, тут я на Вашому боці. Але насправді сьогодні патріотам потрібен мир в Україні, і справжні патріоти сьогодні там, на сході, або були там, або допомагають хлопцям на передовій. І професор Маліновський, історик, мав би розуміти, що проблему створює штучно, не на часі це зараз, тому що життя вносить свої корективи...
25 Серпня 2016, 02:31
Чоловіче ! БЕЗ хліба і картоплі ще ніхто не сидить в районі . Вареники і пироги теж є на столі . А ось толкову книгу рідко зараз побачиш .... ПІСЛЯ війни встократ жили гірше , але книжку купляли ! І ця має бути в бібліотеках сіл та шкіл . Може підприємці допоможуть --автор назве іх прізвища як спонсорів !
25 Серпня 2016, 02:48
Не все добре у нашій державі зараз. І немає тієї справжньої незалежності, такої яка вона мала би бути. Люди на межі бідності, в країні війна... І якщо вже стає питання економії навіть на дітях- нашому майбутньому ( це стосується закриття шкіл в районі) , то впевнений на 100%, що більшість з громади району не погодиться з тим, аби виділяти в такій ситуації кошти на видання книги. Тай про історію є де прочитати. Тут просто не вгодили малиновському от і наробив кіпішу. Якщо такий чесний патріот то нехай за власні кошти видасть. А я свої податки краще бажав би витрачати на вирішення нагальних, життєво важливих проблем.
25 Серпня 2016, 03:05
Я люблю книги, але не розумію, кому зараз потрібна ця макулатура? І що ви, пане Малиновський зробили для народу крім того, що підняли прапор в Рожищах? Може ви допомогли кому? Брали участь в проектах? Впливали на розвиток району? Може є проблеми важливіші ніж та макулатура? Може комусь не вистачає тих 9 тисяч на хіміотерапію, чи бідному сироті-студенту заплатити на навчання? Одна справа просити, інша - вимагати. Поводили ви себе на тій зустрічі як рекетир в 90-х, нагло, хамовито і з погрозами. Яка б влада в районі не була б, хороша чи погана, звернення &quot;дівчата і хлопці так діло не піде, я вами звймусь, я вам ще покажу&quot; не личить професору і доктопєру наук, чи вас етикету не вчили? Що то за Ц теза: &quot;Хай Гайворонська чи Музика позвуть в кабінет бізнесменів, і скажуть, Малиновському на книгу по 300 доларів&quot;. Де логіка? Я тоді можу уявити, як цей доктор наук говорить зі студентами. Нагадаю пане, ви вже не при посаді. Ваші погрози владі - як пук в воду.І я був би дуже радий, якби вони ще притягли вас до відповідальності за вашу зверхність, брехню і пихатість
25 Серпня 2016, 12:32
100% підтримую - Малиновському непогано в Луцьку живеться і працюється, а гроші приїхав вимагати в Рожище? І чого б це на владу так скакати, сам нещодавно з начальницького крісла спригнув, з тої самої влади... А може ностальгія мучить, щоб не сказати більше
25 Серпня 2016, 12:51
шановний, ви про яку війну говорите про першу світову чи про другу світову? виходить з тих пір ще пам'ятаєте? а може ви думаєте що та книга потрібна хлопцям, що сьогодні гинуть на сході? ну хіба щоб розтопити буржуйку, щоб не змерзнути ввзимку, коли ви в теплій хаті пироги і вареники маєте на столі. І чого б це підприємці мали скидатися на книгу Малиновському - вони йому щось винні або він їм у чомусь допоміг? І до речі сьогодні не кам'яний вік - якщо комусь конче потрібна якась інформація для того інтернет існує (я думаю ПАВЛО в курсі), а от щодо &quot;толкова книга&quot; то питання з багатьма невідомими. так що вимагати гроші ще невідомо на що в сьогоднішній скрутний час це просто НЕ порядно
25 Серпня 2016, 13:05
Знаю цього &quot;пісатєля&quot; давно. Повний нуль, дутий мильний бульбах. З ресторанного музиканта він так і не виріс. Про яку ви його тут культуру взагалі говорите? А за РУХ йому дійсно болить, бо саме він, РУХ, йому повній тупій наглоті дав все у житті. Весь науковий світ Волині з його так би мовити професорства просто в шоці. Поки у нас буде така професура - добра в Україні не чекайте....
25 Серпня 2016, 16:07
То цей павич вимагає 9 тсяч на свою писанину? А хто рецензент? Сам Малиновський? А влада провильно поступила - на соціальні допомоги людям хворим на рак не вистачає, а цьому циніку наплювати. От хай би приїхав на сесію районної ради, під холодний душ!
25 Серпня 2016, 16:14
За бабло борешся Валентине?! Хочеш видерти зарплату від працівників садочків за свою мазанину? Геть совість втратив.
25 Серпня 2016, 16:24
Ви певно не в курсі, що ні Музика, ні Гайворонська (головний розпорядник коштів районного бюджету) не мають права самовільно виділяти кошти? Це право має лише сесія районної ради (голосуванням депутатів). А пан проффесор - саме так, з двом &quot;ф&quot; - мавби це знати. Але ж ні, нахально преться - дай гроші і край. Стидоба, проффесоре.
25 Серпня 2016, 16:32
А що зробив Малиновський для району реального - був і високим чиновником в області (це йому Рух забезпечив) чи хоч копійку в район направив? Жодної! будучи активним політиком, чи хоч щось зробив, чи комусь допоміг - Ні! Лише пі прикриттям Руху зробив собі карєру. І йому мало - давай йому гроші платників податків на гіпертрофоване бажання вславитись - теж мені автор!
25 Серпня 2016, 19:19
Шановний Валентине, не зважайте на отих &quot;пісатілєй&quot;, то пише адміністрація, ми перевіряли адреси! Вони тільки вміють тут &quot;блістать&quot; своїм талантом підтирати сідниці керівникам. А в Рожищі є і нормальні люди, які вас завжди підтримають!!! Просто прості люди, які люблять свою землю і хочуть знати про історію, не пишуть дурних коментарів. І ви не зважайте. Людина, яка не знає свого минулого, не варта і майбутнього. І їх час вже спливає, і майбутнього їм не потрібно! Просимо вас, видавайте книгу, бо вона нам дуже потрібна. Бо це про становленість нашої української душі! Бог вам у допомогу!!!!!
25 Серпня 2016, 20:04
Валік, харош себе тут вихваляти....
25 Серпня 2016, 20:07
Що ти чмо перевіряв? Які адреси? Яка адміністрація? Ти що прихворів малость?
25 Серпня 2016, 20:16
Нехай буде книга, кошти не космічні, а спогад буде про людей, що дійсно не боялись піти проти системи. Про гроші, я взагалі не розумію людей, що тут пишуть, тут в кілька днів назад писали, що міська рада купує принтер за 25000 гривень і що? коментів проти було набагато менше. Хай буде книжка, про наш район, про наших людей, про нашу країну.
25 Серпня 2016, 20:44
Ця влада нікого не чує ні людей , ні атошників, ні волонтерів.Всіх рахує ворогами бо не гладять по голівці. Коли люди приходили до Масалова він завжди вирішував кожну проблему.А ці у,,,,,,,,,,,,,,,,,
25 Серпня 2016, 20:48
Так Малиновський уже назбирав 11 тисяч гривень на книжку !!!!! А Ви письменнички замість того щоб гнобити один одного дійсно подумалиб як допомогти цьому БІДОЛАСІ.....А то лише 9 тисяч не вистачає а мови і писанини як на мільйон........... І дійсно якби Ярославович хотів би поділитись своєю творчістю то закинув би електронний варіант книги......... І ще раз наголошую, ми усі люди і в кожного є думка але ж давайте не будем перетворювтись через колізії на невиховане бидло !!!!!
25 Серпня 2016, 22:21
Бачу постаралася райдержадміністрація спільно з райрадою щодо цієї писанини. Краще справами займайтеся, а то ні одного питання вирішити не можете, довели район до ручки. Не вмієте керувати геть з посад!
25 Серпня 2016, 23:50
Почитала я відповіді і за голову схопилася: скільки бруду і отрути ви тут вилили, люди, розглядаючи просте питання! Тому-то й в районі у вас толку немає. Ви ж на озвірілих собак схожі, один одного готові загризти. Сьогодні ви робите нападки на Малиновського, а завтра, я не здивуюсь, що на його місці опиниться хтось з вас і вас же ваші зжируть.
26 Серпня 2016, 00:00
як то ще Дулюка не приплели до цієї книжки.
26 Серпня 2016, 00:14
Знову перейшли на особистості, тут говориться про те, що з бюдджетів були обіцяні кошти, як завжди на камеру, а як дійшло до діла грошей нема, де ділись???? Людина (не важливо хто це Малиновський чи хтось інший) потратила час зібрала інформацію, більшу половину коштів, підготувала все до друку... Взагалі ця ситуація ще раз показала хто керує районом - обіцяти обіцяють, на публіку попіаряться і на цьому все. А книга звісно потрібна не так нам, як нашим дітям - це історія. Так, тяжкий зараз час, а ви думаєте вони ці кошти атошникам дадуть чи інвалідам, чи може дошкільнят підтримають, вони ніколи не думали за людей і повірте не будуть думати. Я висловлюю свою повагу Малиновському за його патріотизм до держави і власного народу, а оцінку як авторові будемо давати як вийде книга, я вірю знайдуться люди, яким не байдуже до історії міста і району і вони підтримають історика. Ви, Валентин, сильна людина, Вам хватило мужності прийти на презентацію ненадрукованої книги, хай всім буде соромно хто Вас підставив.
26 Серпня 2016, 00:16
Обливати брудом усіх почав саме пан Малиновський, показав себе як безтактний, егоїстичний, меркантильний, ставлячи своє &quot;я&quot; понад усе. А книжка якщо й вийде друком коли небуть, то категорично її не читатиму. Автор надто наглий тип. І не переймайтеся так, справедлива, за Малиновського, скоро навчальний рік починається, а там і сесія незадовго... там то в студентів професор і зібє грошенят.... і вийде довгождана книга.... і задовольнить вас та професора... будете читати довгими зимовими вечорами...
26 Серпня 2016, 02:47
Люди схаменіться..... цей сайт уже перетворився на поле бою.....ото тільки і можете анонімно обсирати один одного а як в очі то посмішка на всі 32 і готові з тієї людини пилинки змітати.... а поза очі мішаєте з лайном....
08 Жовтня 2016, 15:29
То не мужність, то наглість
17 Жовтня 2016, 01:01
Пане Валентине плюньте ви на всі ті к4оменти з райдержадміністраціі.Іх Наташка Клімович в робочий счас пише.Ви зробили гарну справу Історія це оцінить.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024