Як рожищани подорожували

20 Серпня 2016, 21:30
2843

Нещодавно Район.Рожище писав, що рожищан запрошують на триденну геотуристичну екскурсію в Косино та Берегово. Тож сьогодні ми вирішили поспілкуватися із тими, хто повернувся із мандрівки, скупався в гарячих джерелах Закарпаття та наситився цілющим гірським повітрям.  

Алла Новосад, організатор, розповідає, що хоча й їздила вже не вперше, але щоразу знаходить для себе щось цікаве та захоплююче.

«Окрім того, що основна ціль мандрівки – це оздоровлення, наш маршрут пролягав через цікаві історичні памʼятки та замки обвиті легендами та неймовірними історіями, - розповідає організаторка.

Ми відвідати геотермальні води, дізналися, хто їх відкрив, чому, наприклад, графи Шенборни збудували на Закарпатті таку велику мережу купелів з використанням мінеральної та геотермальної вод, відчути на собі їх цілющі властивості. Як приємно, наприклад, поніжитися в мінеральній воді з присмаком кави. І новинкою для нас стало відвідування лазні  хамам. Це неймовірне розслаблення і зняття втоми, що накопичилася після робочих днів, стресів та суєти».


1

 

Як відомо, термальна вода Берегово вважається дуже корисною для поліпшення  загального самопочуття людини.  Вона лікує понад 80 захворювань і містить в собі  кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієві мінерали. Навіть взимку підземні джерела не охолоджуються.

Через особливості хімічного складу вони каламутні, і з їх допомогою лікують серцево-судинні хвороби, артрит, варикоз, остеохондроз. Термальні басейни Берегового стануть у нагоді, якщо треба підлікувати нервову систему. А ще окрім термальних басейнів, наші туристи побували в сауні, джакузі та соляній кімнаті.

 «Найбільше мені сподобалося купання в чані з мінеральною водою, яка знаходиться на території комплексу «Вольногора». Купання доводилося  чергувати із зануренням у холодну воду, що знаходиться у чані поруч, або у річці.

Здавалося, що духу не вистачить, але переконливий аргумент, що перепад температур позитивно діє на організм людини, загартовує серцево-судинну систему, діяльність опорно-рухового апарату і омолоджує шкіру зробив свою справу», - посміхаючись розповідає Тетяна Архіпчук.



 

Відоме Закарпаття не лише лікувальними  мінеральними водами, а й подорожами, під час яких на мандрівників чекають середньовічні  замки та розкішні палаци, древні храми та цікаві музеї.          

Рожищенські екскурсанти мали можливість відвідати замок у містечку Чинадієво. Туристів до Чинадійово вабить можливість доторкнутись до історії. Старовинна фортеця «Сент-Міклош» була свідком однієї з найдраматичніших історій кохання в Європі.

Замок «Сент-Міклош» постійно змінював власників. Коли земля, на якій він стоїть, переходила в нові руки, до замку в’їжджав і новий володар, але найцікавішою постаттю серед них залишається Ілона Зріні. Політична діячка, хоробра захисниця, єдина у світі жінка за всю історію людства, нагороджена грамотою «Атнаме» (така нагорода видавалась турецьким султаном лише чоловікам за мужність, - авт.).


 

Ілона Зріні об’єднує замки в Мукачево та Чинадієво, адже в першому вона постала як мужня захисниця, а в другому – як хороша кохана.

«Сент-Міклош – це замок кохання. Тут Ілона Зріні зустрічалась із графом Імре Текелі – трансільванським аристократом, очільником повстанців-куруців. Княгиня була на 14 років старша від свого коханого. Сьогодні у стінах  замку не тільки проводять екскурсії.

Драматична історія кохання Ілони Зріні надихнула господарів перетворити старовинну фортецю на місце проведення весільних церемоній. Тут відбуваються пишні та романтичні шлюбні церемонії. Сучасні господарі замку планують відреставрувати спальню княгині Зріні, щоб молодята могли проводити в замку свою першу ніч. Адже за старовинною традицією вважається, ніби перша шлюбна ніч у культовому місці може стати запорукою щасливого подружнього життя», - із захопленням розповідає ще одна учасниця мандрівки Людмила Романюк.



 

За словами ініціатора поїздки Алли Новосад, туристична група відвідала пам’ятник національного значення мисливський замок Шенборнів, а нині санаторій «Карпати», який був побудований у 1840 році. Замку Шенборнів характерна символіка старих часів: має 365 вікон (днів у році), 52 кімнати (кількість тижнів), 12 входів (місяців).

«Привертає увагою парк, закладений 1848 року. В ньому переплітаються ясени та сакури, тюльпанові та оцтові дерева. Гармонійно вписується в парк мальовниче озеро. Цікаво, що на території цього романтичного замку Шенборнів проходили зйомки сцен фільмів «Снігова королева» та «Сімнадцять миттєвостей весни», - каже Алла Новосад.


 

«А які неповторні краєвиди можна споглядати з висоти канатної дороги, що в Міжгір’ї. На одному із дерев чудо-природа виліпила образ дівчини, яка задумливо  дивиться в далечінь. Подорожувати Закарпаттям нам дуже сподобалось. Наша земля дійсно багата на скарби», - підсумовує Людмила Романюк.

Дійсно, життя лише одне і його варто прожити красиво. Хоча б раз, але побачити красу рідної землі. Адже наша Україна має неймовірно гарну природу та краєвиди, є чимало місць, оповитих міфами та легендами, які не залишать вас байдужими, але подарують можливість згадувати дні подорожей з приємною насолодою. 

Коментарі
21 Серпня 2016, 16:57
Я ж казала, що не пожалієте що поїхали!!!! Красота!!!!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024