3D-корівник області: скільки яловичини та молока дає Волинь

19 Серпня 2016, 17:30
1841 Джерело: agrostolucia.com.ua

Чверть української яловичини виробляють у Волинській області. 

Традиційно великі господарства нашої області спеціалізуються на м’ясному напрямку скотарства, і Волинь є лідером в Україні з виробництва яловичини, пише тижневик «Сім’я і дім».

На території Волинської області станом на 1 серпня цього року сконцентровано 4,8% великої рогатої худоби (ВРХ) України, а це 167,7 тисяч голів. З них практично третину – 54,9 тисячі – утримують на сільгосппідприємствах, решта – домашні господарства.

Асоціація виробників молока наводить дані, що у Волинській області м’ясне поголів’я складає 15 тисяч ВРХ і є найбільшим в Україні. Волинь виробляє 25% від загальнодержавного валу яловичини.  

«У нас є три господарства, де немає жодної дійної корови. Це «Ратнійський аграрій», «Баффало» та «Зоря». Останнє господарство, яке працює у селі Велицьк Ковельського району, навіть вивело унікальну волинську м’ясну породу ВРХ», – розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Юрченко.

А от за виробництвом молока Волинь аж 12-та, і частка області у «державній дійниці» всього-на-всього ледь перевищує 4%. Зокрема промислового молока ми виробляємо 2,9%, а молока від населення – 4,5%. 

За перші 7 місяців цього року у Волинській області було вироблено 256,4 тисячі тонн молока. Виробництво молока зросло в сільськогосподарських підприємствах 9 районів, найсуттєвіше – у Іваничівському та Володимир-Волинському (відповідно на 22,1% і 22,0%).

Понад 60% молока одержано агроформуваннями Луцького та Горохівського районів. Найбільшими виробниками залишились підприємства «Прогрес» Володимир-Волинського, ім.Шевченка та ім.Івана Франка Горохівського, «Рать», «Романів» Луцького районів

Але є надія, що така порівняно слабка позиція Волині у виробництві молочної сировини зміниться на краще, адже господарства активно модернізовують.

Справа у тому, що ефективність молочного скотарства наполовину залежить від генетики, орієнтовно на 30% від раціону і на 20% від умов утримання худоби. І вся складність у тому, що результати модернізації помітні лише з часом. Але ті господарства, які почали інвестувати в сучасні технології раніше, уже мають значно вищі показники якості і кількості молока, ніж їхні колеги, які зволікали або не могли дозволити собі капіталовкладень.

«Що цікаво, у Володимир-Волинському, Локачинському та Іваничівському районах підприємства активно розпочали автоматизовувати процеси. А причина у тому, що у пограниччі, де люди віддають перевагу праці за кордоном, робочі руки на вагу золота. Це дало свої результати, і в цих районах уже є зростання поголів’я», – пояснює Юрій Юрченко.

До речі, єдиним районом на Волині, де нема жодної ферми, є Любешівський. Туди інвестори не йдуть, бо немає кому працювати – всі на заробітках. Мізерна кількість ВРХ і в інших прикордонних районах – Любомльському (120), Шацькому (482) і Камінь-Каширському (695)

А от трійка районів-лідерів дуже далеко відірвалася як за технологіями утримання, так і за кількістю худоби. Найбільше поголів’я ВРХ у Луцькому районі – 10,8 тисячі голів. Йому на п’яти наступають господарники з Ковельського (9,7 тисячі голів) і Горохівського районів (9,5 тисячі голів). Частка молочного стада у цих районах становить приблизно третину поголів’я.

Найбільше зростання кількості корів показує Маневицький район: поголів’я збільшилося майже на 44% у порівнянні з кількістю на 1 серпня 2015 року. Справа у тому, що місцеві інвестори «Баффало» закупили поголів’я нетелів.

Загалом економічна ситуація у сільгосппідприємствах на сьогодні є доволі непоганою, про що свідчить відсутність заборгованості із заробітної плати.

Текст: Наталка ПАХАЙЧУК

Інфографіка: Дмитро АВРАМЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
20 Серпня 2016, 12:39
Юрченко усе правильно росказав, але сайт мабуть все-таки дослухався до моєї поради і уже не пише за "село" в Рожищенському районі.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024