Тривожна валіза: речі, які потрібно мати на випадок війни

14 Серпня 2016, 19:00
13189 Джерело: kurs.if.ua

Ще пару років тому людей, які всерйоз готувалися до воєн і катаклізмів, у нас вважали параноїками. Але останні події показали, що війна завжди ближче, ніж здається, і краще про всяк випадок підготуватися до будь-якого повороту подій.

Тривожна валіза - це умовна назва набору першої необхідності, який кожному члену сім'ї потрібно мати під рукою на випадок, якщо військові дії почнуться в безпосередній близькості від міста. Портал "Знай.ua" розповідає, що класти в тривожну валізу і як діяти, якщо війна дісталася до вас.

1. Безпосередньо сама валіза. Звичайно, мається на увазі не валіза, а рюкзак. Бажано місткий, мінімум літрів на тридцять. Економити на рюкзаку не варто, адже якщо він розійдеться по швах у дорозі, то вся затія втрачає сенс. Не спаковуйте рюкзак за принципом пакета - "важке внизу". Для вас зараз наважливіше - швидкий доступ до необхідних речей, тому подбайте про те, щоб під рукою були найважливіші речі.

2. Копії ваших документів і фотографії рідних та близьких. Усе це зробіть заздалегідь і загорніть у водонепроникний пакет. Кладіть так, щоб могли відразу дістати й пред'явити на вимогу. В умовах воєнного часу блок-пости та різноманітні перевірки будуть на кожному кроці. А для військових будь-яка особистість, навіть ви, буде підозрілою.

3. Гроші. Тут необхідно дотримуватись балансу між кредитками й готівкою. З одного боку, кредитка може виявитися марним шматком пластика, якщо поруч не буде працюючих банкоматів. А з іншого - велика кількість готівки привертає зайву увагу. 1000 доларів США, у принципі, буде досить. Розкладіть готівку невеликими сумами по різних кишенях.

4. Заздалегідь знайдіть і спакуйте карту місцевості. Так, паперову. Адже зв'язку та інтернету може не бути, і ваш смартфон виявиться непотрібним. Бажано, щоб була карта вашого міста й прилеглих територій та області.

5. Туристичний набір: ліхтарик (краще два або навіть три, і не забудьте про запасні батарейки), мультитул (виглядає як складні пасатижі з додатковими девайсами в ручках), ніж (окремо від мультитула, великий, гострий), сокиру (або мачете, як кому подобається), годинник і компас (якщо дістанете водонепроникні, то відмінно).

6. Недорогий мобільний телефон із хорошим зарядом. Яка-небудь стара, але надійна "цеглина". По-перше, він буде під рукою, якщо раптом десь буде зв'язок. По-друге, на ньому є радіо й ви зможете дізнаватися, що відбувається навколо вас. Незважаючи на всі високі технології, радіозв'язок залишається надійним і стабільним у різних ситуаціях.

7. Аптечка. Подбайте про те, щоб у вас були: ліки від діареї та кишкових інфекцій, жарознижувальні препарати, щось від алергії (якщо вона у вас є), активоване вугілля, очні краплі, антибіотики, знеболюючі, бинти, вата, йод. Які саме ліки підійдуть вам, заздалегідь уточніть у лікаря.

8. Одяг. Два комплекти нижньої білизни й шкарпеток. Запасні штани, кофта або светр, шапка, шарф і рукавиці. Бажано мати плащ дощовик. Які-небудь зручні та надійні черевики. Жодного камуфляжу! В "зеленого чоловічка" без розпізнавальних знаків будуть спочатку стріляти, а потім розбиратися, хто це був.

9. Засоби особистої гігієни. Мило, рушник, туалетний папір, сухі й вологі серветки, зубна щітка та паста. Жіночі гігієнічні засоби, якщо ви жінка. Зайвим не буде також манікюрний набір, такі інструменти стануть в нагоді не тільки для манікюру.

10. Продукти. Смажити котлети й варити холодець не треба. Вам знадобляться консерви (пару банок тушонки й ще трохи рибних), галетне печиво, солодкі шоколадні батончики, пачка макаронів і пакети зі швидким супом. Не найздоровіша їжа, зате не швидко псується й ситна. 1-2 літри питної води. Не забудьте горілку або спирт для медичних цілей.

11. Різне. У цю категорію потрапляють предмети, які складно класифікувати, але вони можуть вам стати в нагоді.

Хороший шнур або мотузка довжиною не менше 20 метрів (добре підійде шнур із паракорду). Зайвими не будуть сигнальні засоби на кшталт свистка або фальшфейера. Не завадить просто набір металевого посуду: кружка, тарілка, фляга й складаний стакан. Знайдіть місце для рулону широкого скотча, ниток із голками та олівця з блокнотом. І, звичайно, подбайте, щоб у вашому наборі було досить сірників і пара запальничок.

Окремо варто сказати про презервативи. Цьому виробу можна знайти чимало застосувань, крім основного. Наприклад, наповнений водою презерватив можна використовувати як лінзу для розпалювання багаття, якщо сірники закінчилися. Беріть найпростіші, без ароматизаторів.

Коментарі
14 Серпня 2016, 23:49
Треба не 10000, а 5000
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024