Про користь та шкоду кавунів розповідає лікар Віра Шимчій

14 Серпня 2016, 15:45
3767 Джерело: saitmam.com

На початку серпня головною ягодою сезону стає смачний кавун. Тепер у будь-якому магазині та супермаркеті можна знайти стиглі плоди цієї ягоди. У сезон гріх не скористатися дарами природи, щоб наповнити організм вітамінами.

Не секрет, що баштанні містять значну кількість корисних речовин та цілюще діють при деяких хворобах.

Район.Рожище вирішив запитати, про користь та шкоду смачної ягоди у лікаря загальної практики «Сімейного лікаря» Віри Шимчій.

«Кавун не просто дуже смачний, а й корисний, - зазначає лікар. – В своєму складі містить до 12 % цукру, у тому числі і глюкозу, фруктозу й сахарозу, пектинові речовини, клітковину, вітаміни В1, В2, С, РР, А, С, фолієву кислоту, солі магнію, калію, заліза, марганцю, нікелю, ну і, звісно, воду. Кавун корисний практично всім, хоча, звісно є й винятки».

За словами сімейного лікаря Віри Шимчій, цю ягоду варто застосовувати при захворюваннях нирок і серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, каменях жовчного-міхура, ацидозах, ожирінні, атеросклерозі, гіпертонії, подагрі, тривалих проносах, гастритах, гострих та хронічних колітах, ентероколітах та глистах.


 

«На жаль, негативна сторона в ягоди є також, - зауважує Віра Михайлівна. – Скажімо існує думка, що кавун «вимиває» камені з нирок. Це частково правильно, його застосування дозволене при уратному і калієво-оксалатному уролітіазі. Але порушення обміну буває й іншого характеру. Оскільки кавунова дієта сприяє зниженню концентрації лише певних солей, решта, внаслідок активації сечовиділення, не тільки не вимивається, а навпаки, сприяє збільшенню каменів. Тому, варто, перед лікуванням порадитися з лікарем», - підсумовує Віра Шимчій.

І наостанок лікар дуже просить громадян бути уважними при виборі баштанних. Ягоди мають бути вирощенні без додавання шкідливих стимуляторів росту та не містити нітратів. Інакше замість лікування можна отримати серйозне отруєння.

«Варто купувати кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникати стихійних ринків на автотрасах, у дворах житлових кварталів, - зауважує лікар. - Не бійтеся попросити у продавця документи, які засвідчують безпеку та якість придбаної продукції. Ви на це маєте право! І ні в якому разі не купуйте розрізаний чи пошкоджений продукт, а перед споживанням ретельно мийте баштанні під проточною водою та зберігайте їх в холодильнику».

1
brovary.pravo-znaty.org.ua
brovary.pravo-znaty.org.ua

 

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати в сезон, коли вони дозрівають. Тоді ризик отруїтися набагато менший. Для динь і кавунів – це серпень-вересень.

Споживайте на здоровʼя, але нехай ваша душа у всьому знає міру!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024