Депутати прийняли рішення про тимчасове призупинення діяльності двох шкіл – у Єлизаветині і Береговому

11 Серпня 2016, 20:50
5747 Джерело: ЗОШ села Єлизаветин

Доля двох інших шкіл – у Козині і Кроватці – під питанням. Для їх тимчасово закриття забракло депутатських голосів.

 

На порядку денному позачергової сесії районної ради було чотири питання про тимчасове призупинення діяльності малокомплектних шкіл. Доповідач з цього питання, заступник голови РДА Інна Сергійчук розповіла про причини такого кроку влади і подальшу долю дітей і педагогів початкових шкіл, які підпадають під закриття. Вона повідомила, що ці рішення були обговорені з батьками дітей і педагогічним персоналом.

Сьогодні держава не фінансує школи, де мало дітей і де не можна зібрати бодай один клас із п’яти учнів. Тому як вихід, дітям пропонують індивідуальне навчання, або ж перехід у школи сусідніх сіл. Полюбовно це питання вирішили у Береговому. Там навчалось 5 дітей і батьки погодились відпустити їх на навчання у сусіднє село Мильськ. Одна з тамтешніх вчительок продовжить роботу у тому ж Мильську, інша – піде на пенсію. Депутати підтримали рішення про тимчасове призупинення діяльності школи у Береговому одноголосно.

ЗОШ села Берегове
ЗОШ села Берегове

 

В Єлизаветині теж обійшлось без скандалів, бо поряд є гарна сучасна школа у селищі Дубище. Плюс – нема проблем із доїздом дітей у школу. Там курсує чимало маршруток. Двоє педагогів теж будуть працевлаштовані – одна вчителем початкових класів у ЗОШ №2 Рожища, інша – вестиме групу продовженого дня у Дубищенській школі.

ЗОШ села Єлизаветин
ЗОШ села Єлизаветин

 

Цікава ситуація склалась у Козині. Згідно із документами там навчалось лише двоє дітей. А навчало їх 4(!) педагоги, двоє з них у декретній відпустці. Хоча село Козин не таке вже мале і неперспективне, але більшість дітей навчається у сусідній Рудко-Козинській школі. Зі слів місцевого сільського голови Миколи Яцюка, ця ненормальна ситуація склалась через одну людину – директора школи. Мовляв, школа б функціонувала б, якби відділ освіти вчасно змінив директора. Хоча формально підстав для її звільнення не було, - стверджують чиновники від освіти.

Після з’ясування обставин, було схоже на те, що депутати проголосують за тимчасове закриття Козинської школи. Голова РДА Інна Гайворонська навіть дещо заспокоїла жителів Козина, мовляв, село росте, з’являться діти – роботу школи відновимо. Але рішення про тимчасове припинення діяльності Козинської школи так і не було прийняте – забракло депутатських голосів.

 

Невтішна ситуація склалась в Кроватці. У тамтешній школі навчається 10 дітей. І як на зло немає жодного класу з мінімальною кількістю учнів. Тому батькам запропонували написати заяви, що вони погоджуються на індивідуальну форму навчання своїх дітей. Батьки такі заяви написали, а потім відкликали. Мовляв, ми не так зрозуміли. Вони не проти індивідуального навчання учнів, але у групах. Голова РДА Інна Гайворонська намагалась розтлумачити, що сьогодні вже немає такого поняття як групове індивідуальне навчання. Педагоги отримують платню за індивідуальне навчання кожного учня. А школи, де немає жодного класу фінансуватись державою не будуть. Тому як вихід – перехід дітей у школи сусідніх сіл. Але як виявилось і тут не все просто.

ЗОШ села Кроватка
ЗОШ села Кроватка

 

Зі слів мешканця Кроватки, відомого місцевого фермера і депутата райради Руслана Хомича, дістатись до сусідніх шкіл учням буде вкрай важко. Немає нормального транспортного сполучення. Маршрутки переповнені і часто-густо туди не можуть проштовхнутись не те що діти, а й дорослі. Тому депутат поставив питання руба – придбати автобус для перевезення учнів.

«Незабаром осінь, зима… Діти будуть мерзнути по пів-години, чекаючи маршрутку, будуть хворіти. А після уроків, які закінчуються о 12-ій будуть ще години 2-3 голодні вештатись по школі і чекати автобус додому. Тому звертаюсь до влади – проблему з довезенням дітей потрібно вирішити до 1 вересня будь-що. Будемо звертатись і  в обласну раду», - висловив точку зору односельчан Руслан Хомич. 

 

Зрештою, депутати районної ради не підтримали рішення про тимчасове призупинення діяльності школи у селі Кроватка, натомість підтримали депутатський запит Руслана Хомича про придбання для Березолуківської сільської ради ( села Березолуки, Кроватка, Підгірне, Яблунівка) шкільного автобуса.

Коментарі
12 Серпня 2016, 00:38
Тож фермер славний ХОМІЧ хай прид бає автобус і підвозить учнів.
12 Серпня 2016, 01:09
Початок закриття малокомплектних шкiл запущено-процес пiшов наступнi школи вже теж на черзi-оптимiзацiя в дiї,інка поставить собі галочку перед гунчиком за реформи
12 Серпня 2016, 01:10
Початок закриття малокомплектних шкiл запущено-процес пiшов наступнi школи вже теж на черзi-оптимiзацiя в дiї,інка поставить собі галочку перед гунчиком за реформи
12 Серпня 2016, 01:26
Якби ти хоч десяту долю зробив, що зробив Хомич для людей, для солдат, то б не лялякав.
12 Серпня 2016, 09:33
І тоже майдан
12 Серпня 2016, 10:02
"В Єлизаветині теж обійшлось без скандалів, бо поряд є гарна сучасна школа у селищі Дубище. Плюс – нема проблем із доїздом дітей у школу. Там курсує чимало маршруток." Шановна редакція ви хоч ситуацією володієте ? Пишите про те, що не відповідає дійсності : 1- поряд є гарна сучасна школа у селищі Дубище. Від першого будинку села зі сторони Олешкович до школи мінімум кілометрів 5. ПОРЯД-?; 2- нема проблем із доїздом дітей у школу. Нема проблем -це коли підвоз здійснюється шкільним автобусом. бачили хоч раз ранішню переповнену Єлізаветинську маршрутку?; і на останок 3- там курсує чимало маршруток. Взагалі без коментарів. Фаховісь редакції під сумнівом.
12 Серпня 2016, 10:18
Села будуть тільки меншати , школи закриватись це питання часу. Те що колись обробляв цілий колгосп зараз справляється два трактори і не факт що вони будуть з цього села .
12 Серпня 2016, 11:43
Ваші пропозиції??
12 Серпня 2016, 11:53
Розвивати економіку району, щоб людимали роботу. Розформуйте все і знищить села. Були колгоспи була робота. Жили люди, були школи, фапи. А зараз і сільських рад не буде як і колгоспів. Що доброго для людей?
12 Серпня 2016, 11:58
Щось попахує комуністичним нафталіном. Часи коли одні яму копали, а інші її слідом закопували і всі начеб то мали роботу давно минули. Чим закінчилася історія "цієї великої держави" всім відомо...
12 Серпня 2016, 13:17
Стосовно директора школи с. Козин - всіх директорів спочатку призначають і звільняють рішенням сесії районної ради а вже на підставі рішення районної ради видається розпорядче рішення відділу освіти.
12 Серпня 2016, 15:02
Невже так повинна виглядати, нехай, наменша ШКОЛА у ХХІ столітті..!!!!!! Та африканських бушменів хліви кращі!!!!!!
12 Серпня 2016, 21:44
Директора призначає відділ освіти і так само звільняє а районна рада погоджує або непогоджує.Перш ніж писати хоч вникни в законодавство.
13 Серпня 2016, 10:13
В америці сільским господарством займається 3 процента населення а в нас 25 . Технології в нас стають такі ж і на селі має залишитись тих самих 3 процента , решта або найде роботу в місті або спється . нажаль такі ралії . І нащо державі брати кредити в мвф щоб зберегти школи які за 10 років нікому не будуть потрібні . А депутати що їх не закривають просто популісти .
14 Серпня 2016, 23:10
Цей Хомич з компанією школи позакривали, ото все що зробив, на Інку працює.
13 Вересня 2016, 23:32
Нема шкільних автобусів? то хай інка з музм кою дітей своми службовими авто возять.Вони ж ними куди хочуть ідуть.Ой ще колись вилізуть боком ці реформи !!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024