«Золоті» ліки, або від чого залежить ціна на препарати в аптеках

03 Серпня 2016, 18:00
2635 Джерело: фото з інтернету

Велика кількість реклами ліків по телевізору та в друкованій пресі свого роду стимулює людей до самолікування. Дехто протоптав стежку а аптеку, як в магазин. І хоча тепер аптека нагадує супер модний супермаркет, ліки – не продукти. Це досить потужна хімічна суміш, яка може мати і позитивний, і негативний вплив на організм. Ліки допомагають побороти недугу, втім можуть мати і побічні ефекти, які можуть дати про себе знати ускладненнями.


 

Часто похід в аптеку – це вже стрес, адже ціна на ліки змінюється регулярно. Однак, якщо лікуватися треба – на вартість ніхто не зважає. Звісно, вибір робить пацієнт, фармацевт завжди може запропонувати дешевший аналог. Втім, якщо виникає потреба, гроші на дорогі ліки мають далеко не всі.

«Дешеві» VS «Дорогі» аптеки: від чого залежить ціна?

Ціна на ліки в різних аптеках може коливатися, як комерційний об’єкт, кожна аптека бореться за свого клієнта. Кожен обирає сам куди йому йти: туди, де близько біля дому, але дорого. Чи на край міста, але там, де дешевше. Втім, як стверджують фармацевти, в основному ціну на ліки формує виробник.

Загалом, формування ціни на ліки – складний процес.

«В першу чергу ціна залежить від виробника, він диктує що і скільки має коштувати. Що стосується закордонних ліків, то тут не все так просто. Ціна може залежати і від курсу долара. А часом буває так, що виробник продає їх і за старим курсом. Ліки надходять на великі оптові фармацевтичні склади у столиці, далі оптовики продають їх нам в роздрібну мережу. Зазвичай, велика мережа аптек ставить невелику націнку, робить знижки, тут вже грає роль конкуренція і ринок. Мала мережа аптек, відповідно, може зробити більшу націнку», - розповідає фармацевт Олена Тарасюк.

Дешеві-дорогі аналоги

Чимало фармацевтичних підприємств виготовляє популярні та затребувані ліки-аналоги, але ціна на них може бути різною. Вартість ліків залежить і від якості сировини, з якої вони виготовлені.

«В формуванні ціни на ліки відіграє роль і «чистота» сировини. Тобто, препарат може бути з домішками, що сповільнює дію препарату. Або ж навпаки, може прискорюватися час вивільнення діючою речовини, що, відповідно, прискорює дію та ефективність ліків. Це можна проілюструвати так: як запорожець та мерседес. Старий, ржавий запорожець: трясе, але все ж таки тихенько їде; мерседес також їде, але набагато дорожчий, та й комфорту більше», - порівнює препарати-аналоги Олена Олександрівна.


 

Така ж ситуація і з дженериками. Тобто, так званий «оригінал» може і не вартує стільки, втім фармацевтична компанія мусить повернути кошти, затрачені на винайдення ліків. Тому, власне запатентовані ліки дорогі. А от дженерики – коштують дешевше. Приміром, діюча речовина вже не секрет, і ліки хоче випускати хтось інший. Просто змінюється назва – здешевлюється препарат. Часто, компанія-виробник дженерика ще й купує сировину у виробника оригінального препарату.

Самолікування чи призначення лікаря?

Звісно, самолікування у нас практикується, але все ж таки пацієнти лікарям довіряють. Часто приходять в аптеку саме з призначенням від лікаря.

«Оскільки наша аптека знаходиться в Рожищенській центральній районній лікарні, варто зазначити, що пацієнти таки дотримуються рекомендацій лікарів. Купують ліки за призначенням, тобто за так званою запискою лікаря, без печатки. Звісно, рецептом це не назвеш, але свідчить про те, що до медиків більше довіри, аніж до реклами. Якщо когось не влаштовує ціна на препарат – пропонуємо дешевший аналог. Останнє слово – за пацієнтом», - коментує Світлана Олександрівна.

Власне, два роки тому в уряді йшлося про повну заборону реклами медичних препаратів по телебаченню, але віз і досі там. Також кілька років тому пробували в Україні запровадити закордонну практику відпуску ліків за рецептом, так само як і написання міжнародної назви препаратів в тому ж таки рецепті, щоб хворий міг сам обирати собі дорогі чи дешеві ліки. Втім, як показує практика – за офіційним призначенням ліків люди не поспішають. Та і клопітка це робота, штампувати рецепти.

«Це досить проблемно, оскільки теоретично медицина у нас безкоштовна. От і уявіть, хворий поступає в стаціонар, і йому роблять призначення на велику кількість ліків: таблетованих, інфузійних, в ампулах. Це все треба перелічити, повписувати в рецепт, спровадити хворого чи його близьких до аптеки. І таких пацієнтів на відділенні чимало!», - аргументує пані Олена.

А значить, що в таких умовах лікарю лікувати пацієнта буде просто ніколи, доведеться «штампувати» рецепти як на конвеєрі. Власне тому багато хто з нас, оминає ескулапів та сам собі призначає ліки.

На здоров’ї не економлять. Звісно, вибирати вам: дорогі чи дешеві ліки, займатися самолікуванням чи все ж таки про консультуватися з лікарем. Не забувайте, що яскрава реклама – не панацея. Пряма дорога в аптеку, повз кабінет лікаря може зашкодити вашому здоров’ю.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024