Запитай у юриста: чи переходять у спадок земельні паї?

02 Серпня 2016, 15:00
2770 Джерело: snob.ru

Нещодавно Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для своїх читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що нова рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

 

 

Сьогодні ж, юристи із Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідають на запитання пані Тетяни, яка звернулася до нас із такою проблемою:

«Доброго дня. Мої батьки проживали в селі і отримали земельні паї, але не забирали їх з колгоспу. Зараз батьки померли. Чи маю я право отримати їхні земельні паї? Якщо так, то скільки це буде коштувати?».

 

Відповідно до статті 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Право на спадкування земельної ділянки (паю) мають особи, визначені в заповіті або спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеної у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати за місцем відкриття спадщини до нотаріуса або до уповноваженої на це особи органу місцевого самоврядування (у сільських населених пунктах) заяву про прийняття спадщини.

Така заява подається спадкоємцем особисто. До заяви додаються такі документи: сертифікат на земельну ділянку (пай); свідоцтво про смерть спадкодавця; документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків між спадкодавцем та спадкоємцем (наприклад, свідоцтво про народження); довідка органу місцевого самоврядування про останнє місце проживання спадкодавця для підтвердження місця відкриття спадщини тощо.

Для прийняття спадщини законодавець встановив строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

Якщо спадкоємець протягом шестимісячного строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Однак у такому випадку спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, може подати позовну заяву до суду  про встановлення йому додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

У випадку, якщо Вам необхідна додаткова консультація, просимо звернутися до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7 або телефонувати за номером: (0332) 77-07-17.

Коментарі
06 Червня 2019, 16:56
Вкінці 2018 року мені була надана субсидія в розмірі 1222 грн. на опалення будинку газом. Я не включала газове опалення, бо не знала, чи нарахують субсидію, тому платила лише за фактично використані куби (плита газова). Щомісяця ходила подавати показники у місцеву абонентську службу, де казали, що платити і скільки. Зараз же повідомили, що у мене борг 2.550 за невикористані куби в зимовий період. Підкажіть правильні мої дії: кому і за що я маю сплачувати. Мною зекономлені гроші повернули державі і я ще маю платити? Дякую, чекатиму відповіді.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024