Іменинники, свята та події цього дня

01 Серпня 2016, 07:43
3893 Джерело: pryvitannya.com

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 1 серпня. Додайте до ранкової кави трохи позитиву: звичайна посмішка коштує найменше, зате робить ваше оточення значно приємнішим.

Не розчаровуйтесь через дрібниці, займіться чимось корисним вже зранку, і побачите, як успіх наздожене вас по п’ятах. Гарного вам серпневого ранку та смачної кави!

 

День ангела святкують – Роман, Степан

 

 

1 серпня – День інкасатора

 

 

Якщо ви хочете привітати близьких чи рідних з Днем народження, надсилайте поздоровлення та фото іменинників на електронну пошту [email protected].

 

 

Цей день в історії

1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов'ях Дніпра, козаки взяли на абордаж турецьку галеру з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.

1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1578 — розпочалася одна з найбільших арктичних експедицій: англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.

1589 — король Франції Генріх III був смертельно поранений монахом Жаком Клеманом. Наступного дня бездітний Генріх III назвав своїм спадкоємцем на французькому престолі короля Наварри (Генріха IV).

1774 — англійський учений Джозеф Прістлі вперше отримав чистий кисень.

1780 — Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет.

1787 — у битві під Фокшанами під час Російсько-турецької війни (1787—1792 об'єднані російсько-австрійські війська під головуванням О.Суворова завдали поразки турецьким військам.

1793 — у Франції введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.

1798 — розпочалася Абукірська битва: англійський флот адмірала Гораціо Нельсона здобув перемогу над французьким флотом (віце-адмірала Франсуа Брюеса).

1806 — німецькі держави Баварія, Вюртемберг, Баден, Гессен-Дармштадт, Нассау (обидві лінії), Берг, ерцканцлер Дальберг і вісім інших німецьких князівств оголосили про свій вихід із складу Священної Римської імперії.

1822 — російський імператор Олександр I підписав рескрипт «Про заборону таємних товариств і масонських лож». У молодості цар сам був «вільним каменярем», і метою рескрипту була боротьба не з ложами, а з таємними товариствами (майбутніми декабристами), про діяльність яких стало відомо органам політичного розшуку.

1838 — рабство заборонене у переважній більшості колоній Британської імперії.

1876 — Колорадо стає 38-м штатом Сполучених Штатів Америки.

1914 — через чотири дні після оголошення Австро-Угорщиною війни Сербії, Німеччина і Росія оголосили війну одна одній, у Франції проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Францію. Протягом наступних трьох днів Росія, Франція, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорщини та Німеччини. Почалась Перша світова війна, котра забрала життя 20 мільйонів людей.

1919 — в Угорщині повалена проголошена в березні радянська республіка.

1920 — у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами.

1921 — створена Ленінградська область з Ленінградської, Архангельської, Псковської, Мурманської, Новгородської, Череповецької губерній.

1923 — постанова ВУЦВК і РНК УРСР про українізацію.

1924 — у Буенос-Айресі (Аргентина) засновано українське товариство «Просвіта».

1925 — ліквідовано Катеринославську губернію відповідно до постанови ВУЦВК «Про ліквідацію губерень й про перехід на триступневу систему управління».

1936 — чергові Олімпійські ігри відкрив у Берліні Адольф Гітлер.

1939 — заснована медаль «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу.

1941 — на окупованій німцями території Західної України створено дистрикт «Галичина» з центром у Львові.

1943 — під Делятином (Івано-Франківська область) німці розгромили загін Сидора Ковпака. З бойового донесення командира з'єднання: «Вранці 1 серпня противник кинув на висоту Шевка свою піхоту. Підпустивши її близько 8 і 9 роти 1 СБ впритул розстріляли її. Обхідні маневри супротивника із заходу, північного заходу і півдня теж були безрезультатними. Тоді німці обрушили на наші позиції авіацію. Нальоти тривали безперервно з ранку до повної темряви. Результати цих нальотів були невеликі, але авіація сильно вимотувала особовий склад, виснажений переходами і голодуванням. Всього працювало безперервно 9 бомбардувальників.»

1944 — о 17:00 за Варшавським часом почалося повстання у Варшаві (Варшавське повстання 1944 року).

1953 — швейцарський вчений Огюст Пікар разом із сином Жаком закінчив будівництво батискафа «Трієст», на якому в 1960 році Жак спуститься на дно Маріанської западини на глибину 10 916 м.

1960 — проголошена незалежна Республіка Дагомея (в 1975—1990 — Народна Республіка Бенін), сучасна Республіка Бенін.

1975 — у Гельсінкі керівниками 35 держав підписаний Заключний акт Наради з безпеки і співпраці в Європі, що підтвердив непорушність кордонів у Європі, що містив цілий звід принципів міждержавних відносин в умовах мирного співіснування, включаючи так званий «гуманітарний кошик».

1977 — у Києві відкрито Центральний будинок художника.

1990 — 500-ліття Запорозького козацтва.

1991 — Президент США Джордж Герберт Вокер Буш у Києві виголосив промову, в якій однозначно висловлювався за збереження СРСР і підтримку М. Горбачова.

1997 — у Військово-Морських Силах Збройних Сил України на підводному човні, який отримав назву «Запоріжжя», піднятий Військово-морський прапор України.

2000 — Моше Кацав став президентом Ізраїлю

2001 — у Німеччині набрав чинності закон про реєстрацію громадянських партнерств

 — Болгарія, Кіпр, Латвія, Словенія і Словаччина приєднались до Європейської агенції з охорони навколишнього середовища

2002 — високошвидкісна залізниця Cologne-Rhine/Main перейшла до регулярних пасажирських перевезень. В ФРН вперше почали курсувати пасажирські електропоїзди з швидкістю 300 км/год

2003 — терорист-самогубець підірвав себе у лікарні Моздока (Північна Осетія). 50 осіб загинули, понад 75 дістали поранення.

2004 — у результаті пожежі в супермаркеті в Асунсьоні (Парагвай) загинуло 464 особи, 410 отримали опіки і поранення

2005 — Абдалах ібн аль-Азіз аль Сууд коронувався на монарха Саудівської Аравії

2006 — московський арбітражний суд оголосив банкрутство Юкосу

2007 — вступила в дію реформа правопису німецької мови

 — обвал мосту I-35W через річку Міссісіпі у Міннеаполісі (США). 13 осіб загинули і більше сотні отримали тілесні ушкодження.

 — як мінімум 50 осіб загинуло і 60 було поранено у результаті теракту фанатика-самогубці в Багдаді

 — залізнична аварія біля Беналек (Конго). Загинуло біля 100 осіб, 128 поранені.

2008 — повне сонячне затемнення

2009 — екс-прем'єр Данії Андерс Фог Расмуссен став генсеком НАТО

2010 — набрала чинності Конвенція про касетні боєприпаси.

 — вченими з Лідського університету відкрито «підводну річку» в Чорному морі[2]

 — розпочався вивід військовослужбовців Нідерландів з Афганістану

2014 — в результаті зіткнення пасажирського і вантажного потягів поблизу вокзалу в місті Мангейм (ФРН). Четверо осіб тяжко поранених і вісімнадцятеро — шпиталізовано з травмами.

 

Погода: Сьогодні очікується плюс 21—31 °C , переважно без опадів, слабкий вітер

 

Посміхніться

- Ох і весілля ж було! Аж На третій день розійшлися.

- Хто, гості?

- Ні, молодий і молода.

 

 

Фраза «вже, йду» не має часових обмежень.

 

 

Критик глузливо каже художникові:

- Хочете знати мою думку про вашу картину? Вона не варта нічогісінько!

- Вірю, - скромно відповів художник, - але, тим не менше, я готовий її вислухати!

 

 

У крісло до незнайомих перукарів мадам Рабинович завжди сідає зі словами:

- Дівчата! Завтра чоловік з в'язниці виходить. 8 років за подвійне вбивство відсидів. Хочу бути гарною для нього ...

І шо ви собі думаєте? Таки ще жодного разу ніде погано не підстригли ...

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром