Як заснути в спекотні задушливі ночі

31 Липня 2016, 18:00
3022 Джерело: nashamama.com

Спека і задуха стали справжнім лихом для людей.

Їсти не хочеться, гуляти неможливо, а заснути не виходить, навіть якщо валишся з ніг.

Чи можна побороти безсоння у спеку?

 

Чому так погано спиться у спеку?

Наша природа така, що, коли організм «відключається» від режиму бадьорості і готується відійти до сну, температура тіла природним чином знижується майже на цілий градус. Найбільш оптимальним для засинання вважається прохолодне середовище, тому в спеку, заснути так важко. Чим вище температура навколишнього середовища, тим повільніше охолоджується наш організм – тим більше часу, відповідно, йому потрібно, щоб зануритися в сон.

 

Як підготувати спальню до сну?

Будь-які приміщення без кондиціонерів за день сильно нагріваються і встигають охолонути тільки до ранку. Якщо ви хочете заснути все-таки раніше, ніж перші промені сонця з’являться над горизонтом, не давайте своїй спальні нагрітися. Повісьте туди щільні нічні штори або жалюзі, що пропускають мінімум сонячного світла і закривайте їх на весь день.

vikna.if.ua
vikna.if.ua

 

Ще краще – оздобити вікна спеціальною світловідштовхуючою плівкою або навіть щільним білим папером. Вони будуть відбивати світло, а разом з ним і теплову енергію.

На швидку руку, можна завішувати відкриті вікна мокрими рушниками або чимось подібним. Волога буде охолоджувати повітря, що проникає у кімнату.

 

Що робити вночі?

Найпростіше рішення – ширше відкрити всі вікна і включити вентилятор.

І хоча повітря він фактично не охолоджує та відчуття прохолоди від легкого вітерцю вам буде забезпечено. Крім того, вентилятор створює циркуляцію повітряних мас: гаряче, нагріте за день повітря буде виходити через відкрите вікно, а на зміну йому прийде прохолодне, вуличне.

images.aif.ru
images.aif.ru

 

Але врахуйте, при включеному вентиляторі відкривати вікна потрібно обов’язково. Інакше пропелер просто буде ганяти гаряче повітря по квартирі. Більше того, працюючий моторчик приладу хоч і несильно, але буде грітися і, відповідно, нагрівати все навколо себе.

 

Що постелити на ліжко?

Постільна білизна також може стати вашим союзником чи гіршим ворогом в боротьбі з безсонням. Вибирайте легкі дихаючі тканини, з поверхні яких швидко випаровується волога. І ніякої синтетики: вона порушує природний теплообмін тіла з навколишнім середовищем і на ліжку спрацьовує як фольга при приготуванні їжі у духовці. Ви буквально засмажитеся та ще й прокинетеся на вологих простирадлах.

babypark.ua
babypark.ua

 

Найкращим варіантом для комфортного сну вважається шовк. Ця міцна приємна тканина може увібрати вологи до 30% від власної ваги, а на дотик при цьому залишиться сухою. Але врахуйте, такий спальний комплект обійдеться досить недешево. Якщо хочете укластися у скромний бюджет, вибирайте льон, який також регулює тепловіддачу, добре дихає і дуже швидко висихає. А найдешевша «літня» білизна – бавовняна. Її мінус у тому, що вона легко жовтіє й стирається, а тому прослужить вам відносно недовго.

 

Як правильно спати?

Будь-яке яскраве світло загальмовує в мозку вироблення так званого гормону сну мелатоніну, а значить, є підсвідомим сигналом того, що спати ще не пора. До того ж, як показали експерименти англійських лікарів, яскраве освітлення взагалі підвищує мозкову активність, знімає сонливість і додає енергії та бадьорості. Зробіть темнішою свою спальню, а ще краще, постарайтеся не дивитися на будь-яке яскраве світло за півгодини, годину до відходу до сну. Закрийте фіранки, використовуйте не надто потужні електричні лампи і по можливості не дивіться телевізор (не працюйте за комп’ютером).

Не займайтеся перед сном фізкультурою. Будь то присідання, біг по сходах чи навіть ручне прання – будь-яка інтенсивна фізична активність підвищує температуру нашого тіла, а щоб заснути, організму потрібно охолонути. Краще прийміть прохолодний душ і допоможіть, таким чином, своєму тілу наблизитися до оптимальної для сну температури.


 

Тож, нехай нічний сон приносить вам задоволення та надає сил. А секретами "Як заснути в жаркі задушливі ночі" з нами поділився "Сайт корисної інформації".

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024