Кіберзлочинці ошукують рожищан

26 Липня 2016, 09:00
3105

Останнім часом почастішали випадки шахрайства в Інтернеті, по-телефону, викрадення грошей з індивідуальної банківської картки. Жертвами шахраїв стали і рожищани.

Зокрема, прикрість спіткала сім'ю трьохрічного Дениска Любашевського. Хлопчику за допомогою соцмереж збирали гроші на слуховий апарат і дороговартісне лікування. Але одного дня мамі дитини зателефонував невідомий з номера, що дуже схожий на банківський, і повідомив, що хоче переказати значну суму коштів, але для цього жінці потрібно натиснути цифру 1. Жінка з радощів виконала вказівку. Таким чином з банківського рахунку зникло 3 тисячі гривень, які напередодні перерахували дитині військовослужбовці.

Інший випадок, що теж зафіксований представниками поліції, трапився з школяркою Вікторією Шварцкоп. З її акаунта в мережі ВКонтактє було розіслане повідомлення, в якому дівчина, ніби-то, просить своїх знайомих терміново перерахувати їй гроші. Частина друзів відгукнулася.

Прокуратурою області проаналізовано результати діяльності відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України щодо боротьби зі злочинністю у регіоні впродовж 2016 року.

З'ясувалося, що управлінню кіберполіції ще не вдалось налагодити ефективну діяльність із попередження та протидії кримінальним правопорушенням у сферах платіжних систем, електронної комерції і господарської діяльності, інтелектуальної власності та інформаційної безпеки.

Негативні тенденції значного росту кіберзлочинів на Волині засвідчили відсутність належних результатів роботи спецпідрозділу. Із 40 викритих кримінальних правопорушень майже 80% (31) - епізоди одного продовжуваного злочину про вчинення касиром банку несанкціонованих дій з інформацією, що обробляється в електронно-обчислювальних системах, яке не спричинило будь-яких збитків.

Робота з виявлення осіб та злочинних груп, які готують вчинення кіберзлочинів, згорнута повністю.

Зважаючи на те, що з набуттям чинності змінами до Закону України «Про Національну поліцію України» на сьогодні усунуто всі перешкоди у належному здійсненні відділом повноважень, прокуратурою області скеровано лист начальнику Поліського управління кіберполіції із вимогою активізації оперативно-розшукової діяльності щодо документування кіберзлочинів.

"Процеси реформування органів поліції та правоохоронної системи в цілому не можуть бути аргументом послаблення роботи, - наголосив у листі прокурор області Максим Киричук, - Лише якісне виконання функціональних обов’язків забезпечить авторитет органів поліції серед населення, що є основним критерієм оцінки їх діяльності".

Коментарі
26 Липня 2016, 14:59
Належних результатів і не буде...
28 Липня 2016, 13:25
Відправ СМС на номер 0472978563 та вкажи номер своєї платіжної картки, ПІН-код до неї, адресу та пароль електронної пошти, можна ще додати паспортні дані та код. Ваші дані візьмуть участь у розіграші. А ви гарантовано отримаєте супер-приз. Поспішайте - кількість призів обмежена. Більше даних - більше сюрпризів. P.S. Спеціальна пропозиція діє для тих, хто повідомить про місцезнаходження ключа від квартири, де гроші лежать.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024