Чому здорожчали помідори?

22 Липня 2016, 11:53
2154

Підслухано в маршрутці: «Літо на дворі, а помідори  по 25 гривень! Це що за цінова політика?», - сокрушалися люди. А й справді, чому деякі овочі та фрукти зросли в ціні в районному центрі? Ще тиждень тому ті ж само помідори були вже по 9-10 гривень?

Спитати причину подорожчання овочів в Рожищі вирішили у продавців. Кажуть, дорого не лише в районі, а й в області. Версії різні. Без політики не обійшлося. В одному з магазинів продавець озвучила досить кумедну версію, буцімто помідори зросли в ціні через російський ринок.

«Так як мені казали постачальники, херсонські помідори краще продавати в Росію, там більше за них платять. То щоб їм не було в збиток і продають по тій само ціні і нам. А ми що? Ми продавці, як купуємо так і продаємо», - розповіла продавець.

Інша версія – більш реальна. В подорожчанні овочів винна негода, повідомила продавчиня в іншому магазині.

«Ми купуємо помідори в основному з Закарпаття. Там недавно випав великий град, який все знищив, тому і помідори здорожчали. Тут вже нічого не вдієш», - каже жінка.

Політика політикою, а от погода справді внесла корективи в збір урожаю. Наприкінці червня на Закарпаття випав град величиною з куряче яйце і наніс чималої шкоди посівам, йдеться на сайті Громадського радіо. Постраждали різні культури, зокрема овочі, які і «підскочили» в ціні.

Тож поки що Рожищанам ласувати дешевими помідорами «не світить»….

 

Коментарі
22 Липня 2016, 15:13
Віддихали біля м.Мелітопіль. Додому їхали через Херсонську обл. Там помідори по 7-8 гривень. До чого тут Росія та Закарпаття?
22 Липня 2016, 17:21
Ви уважно прочитайте. Які тупі люди. То привезіть 7- 8 гривень.
22 Липня 2016, 17:48
Я привезла собі та родині по 7-8 гр.за 1кг. Ми зробили консервацію на зиму. Більше не змогли взяти так як не було куди і ми не займаємося підприємництвом. А на перевезенні заробляють гроші та вводять людей в оману постачильники.Побачимо по скільки будуть брати картоплю.
23 Липня 2016, 00:06
а на гречку який град падав що така ціна
23 Липня 2016, 02:13
То впав град на голови наших урядовців.І вони з того переляку нагнали такі ціни. Ще ніколи в Украіні не жилося так сутужно.Ми падаемо в прірву.А ці держиморди у віладі вже й обіцяти перестали.!і на нас начхати.
23 Липня 2016, 03:09
А ви думали там в Києві хтось натхненніше ніж ми з Інною Михайлівною працює. Ще ми пару років попрацюєм і дізнаєтесь, що таке голод.
23 Липня 2016, 10:17
Сидить голодний украЇнець в убогій холодній хаті кругом якої справжній чорнозем весь лапухами заріс. Приїздить німець на мерсі і питає чьому так бідуєш на такій землі ? Так це винен Музика Гайворонська і Порошенко . Вже скільки років сижу і ніяких змін
23 Липня 2016, 12:12
Молодець!!! Підтримую 1000%!!!!!
23 Липня 2016, 16:53
Ні Порошенко.ні мУЗИКА.НІ гАЙВОРОНСЬКА НІ В ЧОМУ НЕ ВИННІ ВОНИ БІЛІ ТА ПУХНАСТІ.тА ВОНИ ВИННІ ПЕРШ ЗА ВСЕ В ТОМУ ЩО ДО ВЛАДИ ПРИЙШЛИ. дОБРЕ ЗНАЛИ ЩО ГН ПОТЯГНУТЬ А ПЕРЛИСЯ...зАЖДЯ ВЛАСНИХ ІНТЕРЕСІВ.оТ І МАЕМО ТЕ.ЩО МАЕМО З ТАКИМИ " КЕРОВНІКАМИ".
25 Липня 2016, 14:58
Люди не "сокрушалися", а нарікали, обурювалися чи засмутилися. Через таких знавців мови ворог нас завоює без зброї.
25 Липня 2016, 15:07
<p>Шановний педагог, чи чули Ви про такі слова як історизми та архаїзми? Слово сокрушатися від слова сокрушний, скрушний. Активно вживані в іторичних романах відомих авторів. Відкрийте словники і повчіться. Для прикладу: Для неї давно стало ясно, що в їхньому житті не все гаразд.. Скрушно поглянула на сина, на чоловіка і почала вбиратися (Іван Ле, Хмельницький, I, 1957, 62)</p>
25 Липня 2016, 15:08
А! Ще зі словника: "сокрушатися – див. скорбіти, хандрити, печалитися". Аж ніяк не обурюватися, це слово має інше емоційно-експресивне забарвлення.
25 Липня 2016, 16:00
Про терміни, які Ви наводите, мені відомо. Але постає питання щодо доцільності вживання таких слів на сторінках сучасного інтернет-видання. В художній літературі минулого чи позаминулого століття - це зрозуміло. Але аж ніяк не в умовах нашого трагічного сьогодення. Слово "сокрушатися" у переважної більшості громадян нині асоціюється з російською мовою - мовою держави-агресора. Завжди можна уникнути таких речей, замінити на повністю український аналог. Крім того, слово "сокрушатися" в даному інформаційному повідомленні вжито граматично не вірно. Це що ж виходить? Люди "хандрили чи печалилися" з приводу високих цін на помідори. Ні, вони якраз нарікали або навіть обурювалися. Це якраз і є правильне емоційно-експресивне забарвлення.
25 Липня 2016, 16:15
<p>Є таке поняття - авторський стиль і стилізація. Тут українська мова дає зелене світло, якщо автор вважає, що саме це слово дуже добре ілюструє і передає емоції, переживання. Архаїзм, без якого не обходиться жодна розмова чи текст - гривня. Теж скажете недоцільий? І ще: професору не личить вживати у своєму писемному мовленні виключно російський канцеляризм "даний". НЕ МАЄ в українській мові даного повідомлення, документа, даної події. Є ЦЕ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЦЯ ПОДІЯ, ЦЕЙ ДОКУМЕНТ. Російські звороти: було вжито, було зроблено і таке інше. Дві форми минулого часу в одному реченні. Ви ще не забувайте, скільки людей - стільки думок, стільки і характерів. Хто справді обурюється, а хто по-вашому хандрить. Слово - це інструмент для точної передачі емоцій, не треба про це забувати.</p>
25 Липня 2016, 17:42
Сідайте - два! "НЕ МАЄ в українській мові даного повідомлення, документа, даної події". Ви ж самі щойно писали про авторський стиль. Вважайте таке моє формулювання саме проявом авторського стилю. Тим більше, що мова йде не про офіційне спілкування, а звичайний коментар на швидкоруч під публікацією. Це, на мою думку, не так вже й страшно. А чого лише варте Ваше написання "не" у реченні: "НЕ МАЄ в українській мові даного повідомлення, документа, даної події".
25 Липня 2016, 17:53
Ви самі дали відповідь на своє ж звперечення. Цитую: "Тим більше, що мова йде не про офіційне спілкування, а звичайний коментар на швидкоруч під публікацією". Аналогічно і в мене, опечатки нашвидкоруч ніхто не відміняв. А взагалі, у одній розумній книзі сказано, думаю назву називати не треба: "Хтось бачить скалку у чужому оці, колоди у своєму не помічає". Так що перш ніж доколупуватися до чиїхось помилок, проналізуйте власний правопис. І не тільки правопис: погляд на життя, харктер, особисті помилки, тоді вчіть когось.
25 Липня 2016, 18:44
Взагалі-то не я почав цю дискусію. І не я тут передруковував витяги зі словників, та не я робив витяги зі спеціалізованої літератури. Так що про скалку в оці - це не до мене. А взагалі, якщо бути відвертим, то редакція є насправді надто "слабенькою", щодо мовних питань (і орфографія, і граматика шкутильгають). Я саме на цьому хотів акцентувати увагу, а не помилках у коментарях. Проте... Ви ж перші почали, Маріє Матвійчук.
25 Липня 2016, 18:55
Не знаю хто така Марія Матвійчук, але про скалку в оці і редакції, і коментаторів полеміку розвели саме Ви. Коментарі пишуть люди і не дивляться як пишуть, то їх справа, головне щоб свої помилки бачили і не вчили жити інших. А що стосується роботи журналістів, я хоч журналістом не є, але поважаю працю без виключенення всіх людей, в тому числі і редакції. Вони оперативно доносять інформацію в маси, і Район.Рожище - єдине онлайн видання. Є ще у нас "Наш край", де співають оди і дифірамби, і взагалі там читати немає що. Як бачу, Ви, шановний тут теж частенько засідаєте, а раз засідаєте - значить читаєте, раз читаєте - значить цікаво. А потім плюєтеся отрутою, як гадюка. Знову ж таки - подивіться в першу чергу на себе: чи змогли б робити таку роботу? Чи ви святі? Ні гріхів, ні помилок?
25 Липня 2016, 19:02
Так чого все таки помідори такі дорогі? Розвели тут демагогію про високі матєрії...
25 Липня 2016, 19:11
Чо чо...написано, погода винувата....і власть. Вони і долар, і помідори в ціні наганяють
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024