Іванчиці та Озденіж - унікальні історичні місця

22 Липня 2016, 08:30
13541

Днями працівники клубних закладів району мали змогу взяти участь у виїзному семінарі, який для них організували методисти РД «Просвіта» на базі клубу села Іванчиці. Темою семінару була пропаганда здорового способу життя.


 

Захід  розпочав голова сільської ради Іван Олексійчук. Привітавши гостей, він зробив невеликий екскурс  в давню історію села, що оповита таємничими та цікавими легендами.

3

 

Для багатьох стало відкриттям  те, що на території даного населеного пункту росте, чи не найстаріше дерево на Волині – Іванчицівська липа, віком близько 350 років. Під цим деревом, якщо вірити переказам, відпочивав сам Богдан Хмельницький. 

А ще колись давно, у цих місцях жив та працював ірландський  парко-будівничий  Діонісім  Міклер. У селі Іванчиці був закладений ним прекрасний парк  у стилі «ампір», і липа  - єдине нагадування  про це витончене творіння  паркової архітектури. 

3

 

Пізніше учасники семінару змогли  роздивитися це дерево зблизька і сфотографуватися на згадку поряд з цією пам`яткою.

2

3

 

Семінар продовжила завідуюча клубом Ольга Малюга, яка представила колегам гостей – хлопців, що є вихідцями з с.Іванчиці і на сьогоднішній день досягли певних висот у галузі спорту. 

1

 

Першим розповів про себе футболіст -  Дмитро Дмитрук, який зараз грає за один з польських футбольних клубів. Далі познайомилися з Олександром Грилюком, який грає у  футбольній  команді Волинського регіонального центру  з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт».

2
Дмитро Дмитрук
Дмитро Дмитрук

2
Олександр Грилюк
Олександр Грилюк

 

Наступним пунктом програми семінару був перегляд тематичного заходу на тему здорового способу життя,  в якому взяли участь гуртківці Іванчицівського клубу.  Характерним є  те, що на сцені цього разу були майже одні хлопці, лише одна дівчинка розбавила цю парубоцько-артистичну команду.

4

4

3

4

4

 

В цікавій пісенно-віршованій формі аматори сцени розповіли, що народилися здоровими і хочуть цю цінність пронести  через  усе  своє життя. А ще продемонстрували власну  майстерність в окремих видах спорту, за що були нагородженні щирими глядацькими аплодисментами.

По тому,  учасники семінару відвідали Храм Казанської ікони Божої Матері  в селі Озденіж, де їх привітно зустрів настоятель – отець Степан

2

 

2


 

Краса храму зачаровує, захоплює, змушує тамувати подих.  І знову історія, легенди, перекази…  Освячення церкви  на честь Казанської ікони Божої Матері відбулося у 1885 році. Біля цієї ікони було багато різних чудес, зцілень,  оздоровлень… Але на превеликий жаль, 1914 року ікону зі слідами татарських стріл забрали до Москви, замінивши подібною. 

1

1

1

 

Церква села Озденіж – це унікальна споруда, які рідко трапляються на Волині. За легендою, цей храм за вказівкою російської імператриці мав бути побудований в однойменному російському містечку та  помилились будівельники і возвели споруду на Волині, в українському  Озденіжі. І вже сюди із Санк-Петербурга везли волами іконостас.

2

 

Ще одне передання розповідає, що нібито три церкви – Озденіжська, Буківська, Іванчицівська – з’єднані підземними ходами (за розповідями старожилів, в останню війну танк провалився між селами Іванчиці та Озженіж), а ще один найбільший хід через сусідній Шепель веде до самого Луцького замку. 

Церква Казанської Божої Матері – пам’ятка архітектури державного значення.

Є на території храму є кілька історичних поховань.

Могила Вояків УПА
Могила Вояків УПА


Під час огляду цього дивовижного храму люди притихли, видно кожен задумався про щось своє, тільки зрідка задавали питання священику, переважно вдумливо слухали. 

По завершенні цієї  захопливої зустрічі найсміливіші мали змогу зазирнути до підземелля. На прощання  отець Степан запросив усіх 4 листопада на Престольне свято.


 

Працівники клубних установ залишилися дуже задоволені програмою семінару, його пізнавальним характером. Крім цього  люди мали змогу поспілкуватися  між собою, поділитися досвідом, обмінятися сценаріями, які завбачливо захопили з собою, запросити один одного в гості на звітні концерти  та  Дні села.

2

1

 

Коментарі
22 Липня 2016, 12:00
Молодці, прекрасний захід ,красиві села......
22 Липня 2016, 13:27
?????
22 Липня 2016, 15:44
коли вже озденіжці-українці одумаються і переосвятять свій чудовий храм. Казанська Богоматір це найбільша святиня російської церкви. Хоч поцікавтесь як називалась ваша церква до 1812 року, до приходу сюди москалів
25 Липня 2016, 00:29
Україна унікальної краси земля з своїми традиціями та історією. Шкода що це все спаскудили і далі паскудять московські недобитки. Вони засмічують мозок довірливого українця. Ми терпелива та миролюбива нація , але ж не настільки . Прокиньтесь, а то так до нового ярма недалеко.
17 Червня 2018, 04:47
тепер привели монаха із Почаїва))ото буде весело.на проповідях про великую русь матушку і мусеника николая))про неканоническое малорусское наречие..<br/>.
17 Червня 2018, 19:35
Цікаво! То що до Казанської Богоматері тепер молитися заборонено, бо не поможе? А святий Миколай хіба український святий? Хіба є Бог український, польський, російський? Чому ми завжди виділяємо &quot;головне&quot;?
18 Червня 2018, 16:17
а коли вже українці-розкольники прозріють ..певно тоді коли матимуть на першому місці Бога .а не національні ідеї.Навіть славу віддають не Творцю Неба та Землі ,а його творінню..хіба то е розум?
18 Червня 2018, 16:26
&quot;читачка до лучанки&quot; -дуже влучно сказали! На стільки помутнився розум у людей ,що вже не тільки Святих ,а навіть ікони стали ділити на свої і чужі.Роздирають ризи Христові і думають ,що вони служать Христу.Поки на одумаються та не покаяться добра не буде.На едину канонічну Православну церкву в Укпаїні,яка признана світовим православям гавкають як собаки,а розкольницьку &quot;КП&quot;не признану ніким в світі ,яка не мае благодаті бо відірвалася від канонічної через свої національні амбіціі(по людскьій гордині)возвеличують та тішаться..біда та й годі,що тут ще скажеш.
18 Червня 2018, 16:34
ви хоч знаете що прихожани &quot;КП&quot;не можуть причащатися в жодній з Правослвних церков світу!..що на святій горі Афон в українців дуже прискіпливо допитуються до якого патрархату вони належать щоб не причастити з &quot;КП&quot;,тоді як миряни канонічної &quot;МП&quot;можуть причащатися в будь-якій Православній церкві світу,тому що ми одне ціле ,а ви від-ко-ло-ли-ся..Відкололися від Апостольско церкви!,ви це можете зрозуміти?Благодаті у вас не мае,а значить і спасіння душі просто не можливе.Спаси вас Господи.
18 Червня 2018, 16:46
поки озденіжці знаходитимуться в лоні Апостольскої Православної церкви,до тих пір вони будть з Богом і Бог з ними..Якщо ж вони піддадуться лукавому духу сьогодення і відколяться від канонічної церкви,від тоді благодать і милість Боа відійде від них.Це істина .В НЕ канонічній церкві - може бути спасіння,думайте трохи і не граетеся зі своїм спасінням як сказав нам один Святий .
18 Червня 2018, 16:46
поки озденіжці знаходитимуться в лоні Апостольскої Православної церкви,до тих пір вони будть з Богом і Бог з ними..Якщо ж вони піддадуться лукавому духу сьогодення і відколяться від канонічної церкви,від тоді благодать і милість Бога відійде від них.Це істина .В НЕ канонічній церкві - може бути спасіння,думайте трохи і не граетеся зі своїм спасінням як сказав нам один Святий .
19 Грудня 2018, 21:29
Ну що обісралися москалі. секта ви тепер
14 Серпня 2019, 18:17
2019-350=1669 - рік, коли почала рости липа (приблизно)<br/>Французька революція - відбулася у 1789–1799рр (220-230 років тому)<br/>Наполеон жив у 1769-1821 (198-250 років тому)<br/>Богдан Хмельницький жив у 1595-1657, то як же він під нею відпочивав?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024