Іменинники, свята та події цього дня

13 Липня 2016, 07:00
1752

Сьогодні середа, 13 липня. Залишіть зранку трохи часу для особистих мрій: за чашечкою ароматної кави думки активізуються, а бажання стануть цілком здійсненними. Пам’ятайте, що всі важливі як і незначні рішення починаються з вашої голови. Тож гармонійного вам налаштування на початку нового дня, затишного кавування і лише позитивних думок!

 

День ангела святкують - Іван, Симон, Пилип, Хома, Софрон

 

Цей день в історії

1260 — Відбулася битва біля озера Дурбе. Армія Тевтонського Ордена зазнала найбільшої поразки в XIII столітті (150 лицарів загинули) від військ жемайтів.

1728 — Російський мореплавець Вітус Берінг відправився в плавання з Камчатки на північ для відкриття протоки між Америкою і Росією.

1772 — Англійський мореплавець Джеймс Кук почав перше в історії кругосвітнє плавання із заходу на схід.

1789 — За друк книги «Подорож з Петербургу до Москви» арештований і поміщений в Петропавловську фортецю О. М. Радіщев.

1830 — Заснований Московський технічний університет.

1837 — Королева Вікторія переїхала в Букінгемський палац, який став основною резиденцією королів Великобританії.

1839 — Грошова реформа в Росії, здійснена міністром фінансів Є. Ф. Канкріним: введення розрахунку на срібло шляхом девальвації.

1841 — Укладення конвенції між Росією, Англією, Францією, Пруссією і Туреччиною про заборону військовим суднам іноземних держав входити в протоки Босфор і Дарданелли.

1870 — Князь Отто фон Бісмарк, розіславши з Емса по дворах Європи телеграму з складеним ним в принизливому для Франції дусі комюніке про минулі в цьому німецькому містечку переговори прусського короля Вільгельма I з французьким посланцем Вінсентом Бенедетті, здійснив свою знамениту і підступну провокацію, що увійшла до історії як «Емська депеша». Через 6 днів Франція оголосила Пруссії війну, в якій вже в січні 1871 року зазнала поразки.

1882 — У Москві, Петербурзі, Одесі, Ризі та Варшаві відкрили перші в Російській імперії телефонні станції.

1885 — В Амстердамі відкритий Державний музей.

1897 — Гульєльмо Марконі отримав патент на радіо.

1908 — У Лондоні відкрилися IV Олімпійські ігри. У них вперше взяли участь жінки.

1920 — Створене товариство Червоного Хреста України.

1923 — Англійський парламент схвалив внесений леді Астор закон, що забороняв продаж алкоголю особам, молодшим 18 років.

1925 — Завершений переліт шести радянських літаків за маршрутом Москва — Улан-Батор — Пекін, старт якому був даний 10 червня.

1930 — Початок першого чемпіонату світу з футболу в Уругваї.

1938 — Перший телетеатр відкрився в Бостоні. За 25 центів 200 глядачів могли протягом 45 хвилин спостерігати за шоу з піснями і танцями. Сама вистава відбувалась поверхом вище і передавалася вниз за допомогою телебачення.

1939 — Френк Сінатра записав свою першу платівку з піснею «From the Bottom of My Heart».

1944 — Завершення наймасштабнішої повітряно-десантної операції американсько-британських військ під час Другої світової війни — операції «Оверлорд» (висадка в Нормандії).

1944 — Війська 1-го Українського фронту перейшли в наступ на Рава-Руському і Львівському напрямках. Початок Львівсько-Сандомирської операції радянських військ.

1944 — Початок битви під Бро́дами (між 13-м корпусом 4-ї танкової армії Вермахту, у склад якого входила дивізія СС «Галичина», та радянськими військами 1-го Українського фронту).

1947 — У Парижі міністри закордонних справ європейських країн погодилися прийняти план відновлення Європи, запропонований держсекретарем США Джорджем Маршаллом. Від участі в конференції відмовилися країни радянського блоку і Фінляндія, але пропозиція їм приєднатися до плану пізніше залишалася в силі.

1949 — Папа римський Пій XII оголосив, що будь-який католик, який свідомо і добровільно вступив в ряди компартії або іншим чином підтримує її, буде відлучений від церкви.

1951 — В Лондоні закладенням першого каменя королевою Єлизаветою II почалося будівництво будівлі Королівського Національного Театру.

1955 — В СРСР вийшов перший номер журналу «Іноземна література». Його попередник в довоєнні роки виходив під назвою «Інтернаціональна література».

1956 — Закладений наріжний камінь «Кармеліта», першого на Близькому Сході метрополітену, розташованого в місті Хайфа, Ізраїль.

1962 — Кіровський завод випустив перший колісний трактор К-700 «Кіровець».

1964 — Китай звинуватив Хрущова у капіталістичних методах керування країною.

1966 — На екрани США вийшов фільм «Як украсти мільйон» з Одрі Гепберн і Пітером О'тулом в головних ролях.

1967 — На екрани вийшов фільм Кіри Муратової «Короткі зустрічі», у якому грали Ніна Русланова, Володимир Висоцький, Кіра Муратова.

1973 — Виходить перший альбом гурту «Queen».

1985 - В Лондоні і Філадельфії одночасно пройшли концерти «Live Aid» для допомоги голодаючих Африки. Організатором заходу був лідер групи «Boomtown Rats» Боб Гелдоф, який зумів привернути для участі таких зірок, як Мік Джаггер, Мадонна, Тіна Тернер, Пол Маккартні, Девід Боуї, Боб Ділан. По телебаченню виставу дивилися більше півтора мільярда глядачів в 160 країнах. СРСР виявився чи не єдиною країною, що відмовилася від показу концерту; На змаганнях в Парижі Сергій Бубка вперше подолав в стибках з жердиною висоту 6 метрів.

1990 — На піку Леніна (Памір) в результаті землетрусу лавиною був накритий табір міжнародної групи альпіністів. 43 людини поховані лавиною.

1993 — У бою на 12-ій заставі Московського погранзагону (Таджикистан) загинуло 25 російських прикордонників.

 

Синоптики кажуть, що буде дуже спекотно – 25-33 градуси тепла.

 

Анекдот дня

Я живу в 100 метрах від аеропорту поруч із залізницею – ну й на фіга мені безшумна пральна машина?

 

Не страшно гуляти вночі по цвинтарі. Страшно в порожній квартирі чхнути і почути “на здоров’я”.


 


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024