За що відповідають роботодавці?

11 Липня 2016, 17:10
1674

З ініціативи Рожищенського районного центру зайнятості відбулося розширене бліц-навчання на тему: «Відповідальність роботодавців в умовах суспільних викликів».

У роботі заходу взяли участь головний державний інспектор управління Держпраці у Волинській області Марія Мосур, директор районного центру зайнятості Лариса Вишневська, начальник відділу взаємодії з роботодавцями РЦЗ Вадим Садовський, представники Рожищенського відділення Луцької ОДПІ Світлана Тимощук та Оксана Клімук, головний спеціаліст управління ПФУ у Рожищенському районі Тетяна Дмитрієва та представник управління соціального захисту населення Рожищенської райдержадміністрації Тетяна Кропива, а також близько 20 роботодавців міста та району.


 

Лариса Вишневська, розповіла про основні тенденції на локальному ринку праці, порівнюючи їх з аналогічними даними минулих років. Детально зупинилась на окремих видах послуг, які надаються службою зайнятості роботодавцям, а також подякувала роботодавцям за співпрацю та розуміння.    

Марія Мосур, акцентувала увагу запрошених на питаннях легалізації тіньової зайнятості, своєчасності та повноти оплати праці, тривалості робочого часу і його правильному документальному відображенні, ведення обліку робочого часу найманих працівників, надання їм відпусток, нарахування та виплат різного роду індексацій та компенсацій тощо.

Також вона попросила учасників звернути увагу на запровадження значних штрафних санкцій, які віднедавна накладаються за різного роду порушення трудового законодавства. Відповіла на численні запитання та на конкретних прикладах роз’яснила можливі спірні ситуації, які виникають при різному трактуванні норм чинного законодавства про працю та зайнятість.

Представники Рожищенського відділення Луцької ОДПІ Світлана Тимощук та Оксана Клімук, зауважили що вкрай важливо дотримуватися податкового законодавства при здійсненні господарської діяльності та легалізувати робочу силу та заробітні плати.

Окремо зупинилися на детальному роз’ясненні регламенту дій роботодавців при прийомі на роботу найманих працівників та порядку сплати єдиного соціального внеску.

 Продовжила бліц-навчання фахівець управління соціального захисту Рожищенської районної державної адміністрації Тетяна Кропива, яка розповіла про роль колективного договору в соціальному діалозі між адміністрацією та найманим працівником.


 

Вадим Садовський ознайомив запрошених роботодавців із дозволеним та дієвим способом перевірити майбутнього працівника у роботі до його офіційного працевлаштування – за сприянням служби зайнятості провести стажування претендента на вакантне робоче місце безпосередньо на виробництві.

Розповів відвідувачам заходу про професії та спеціальності, за якими можна здійснювати стажування, вимоги до претендентів на стажування, роз’яснив порядок подання необхідних документів та надав їх зразки.

Не оминув начальник питання про обов’язки роботодавця, які той повинен виконувати приймаючи на стажування безробітного, а також надав практичні поради.

Також достатню увагу приділили відносно новій послузі, яка надається роботодавцям за сприяння служби зайнятості, а саме: підтвердження результатів неформального навчання.

Навчання відбулося у формі конструктивного діалогу, де кожен отримав відповіді на питання.

На завершення усі присутні подякувати за організацію заходу та висловили побажання і надалі проводити подібні навчання в стінах центру зайнятості адже вони сприяють збагаченню рівня знань.

Коментарі
12 Липня 2016, 12:25
Всі знають як треба працювати та контролювати, а в результаті нічого не міняється! З самого початку Незалежності говорилось про зарплату у конвертах, про роботу без оформлення трудової діяльності, а що змінилось? 50% працюють нелегально.Працедавцям "Америка" ніхто їх не турбіє!!! А деж візьмуться у нас гроші на фінансування дитячих садочків, малокомплетних шкіл?
12 Липня 2016, 14:39
Та воно то так, але якщо держава безсовісно грабує народ тарифами, цінами і не тільки. То чо я маю думати про таку державу. Звільнюся з роботи, буду ходити не офіційно, стану на біржу, получу дитячі, субсидію плюс ще й ту саму зарплату. І не треба мене осуждати - я хочу жити-виживати.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024