Стоматкабінети в Рожищі порушують санітарне законодавство

07 Липня 2016, 11:05
4935

Рожищенське районне відділенн відзвітувало про епідеологічну ситуацію в районі за І півріччя, йдеться на сайті Рожищенської РДА.

Медики відзначають, що у І півріччі 2016 року інфекційних хвороб зафіксували начно менше як в минулому, втім, є деякі медичні та комерційні установи, які порушують санітарне законодавство.

" Відзначається  зниження інфекційної захворюваності на 20,0% (- 8 випадків) і показник захворюваності на 100 тис. населення становить 77,2 , а в 2015 році (за аналогічний  період) – 96,4.

В поточному році зареєстрували  25 випадків гастроентероколітів, 4- кашлюку, 2- менінгококової інфекції,  а також 2856 випадків гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) і 4 випадки грипу, а в 2015 році – 2502 випадки ГРІ ( на 354 випадки більше ніж в минулому році).

Зареєстровано також 1 випадок вірусного гепатиту В, який передається парентерально ( через кров або забруднені кров’ю хірургічні, стоматологічні інструменти, а також ними можуть бути інструменти, які використовують в перукарнях).

Варто наголосити, що в поширенні таких захворювань, як вірусний гепатит В,С, ВІЛ інфекція, значну роль відіграють неконтрольована робота стоматкабінетів та перукарень. Всі перукарні в даний час ніким не перевіряються і в той же час там грубо порушуються вимоги санітарного законодавства.

Приватні стоматкабінети в основному забезпечують виконання наказів Міністерства охорони здоров’я, але в приватному стоматкабінеті ПП Алієвої Л. вимоги наказів Міністерства охорони здоров’я протягом декількох років ігноруються. Ми надали рекомендації Рожищенській міській раді вжити необхідні заходи", - йдеться у повідомленні.

 Із 25 випадків гострих кишкових інфекцій 18 дітей- це діти до 17років. Захворіло шестеро дітей ДНЗ і уражено три дитячі садки,що становить 10,3%.

 Під час епірозслідування встановлено, що в двох випадках діти не відвідували ДНЗ на протязі 1-2 місяців до початку захворювання і в водному випадку -дитина на протязі інкубаційного періоду не була в дитячому садку.

Щомісячно проводиться факторний аналіз гострих кишкових інфекцій за результатами опитуваних хворих. Встановлено, що 20% хворих пов’язують своє захворювання із вживанням продуктів куплених на ринку, 16% хворих пов’язують із вживанням в їжу молочних продуктів і 48%-із вживанням фруктів та овочів.

Із крапельних інфекцій зареєстровано 4 випадки кашлюка ( на 2випадки більше ніж в минулому році) і 2 випадки менінгококової інфекції ( на один випадок більше ніж в 2015 році). На кашлюк захворіло 4 неприщеплених.            

 Основним методом профілактики крапельних інфекцій ( кашлюк, кір, дифтерія, краснуха, поліомієліт і інші залишається імунопрофілактика (профілактичні щеплення). На протязі  останніх 4-х років наш район вкрай погано забезпечується імунобіологічними препаратами для проведення профілактичних щеплень. В І півріччі, вакцин не отримували, крім  поліомієлітної. Таке недостатнє  забезпечення району імунобіологічними препаратами та враховуючи характерну особливість крапельних інфекцій  активізуватися  через проміжки часу(періодичність), є ризиком  до підвищення  рівня інфекційної захворюваності, а навіть і спалахів вище вказаних  інфекцій.

 Актуальною проблемою на теперішній час залишається туберкульоз, захворюваність та смертність від якого залишається на високих рівнях. Так, в 2016 році  зареєстровано 9 випадків. Але позитивним є те, що не реєструвалася захворюваність на туберкульоз серед дітей. Померло від туберкульозу в поточному році 4 хворих.  У вогнищах туберкульозу виявлено 14 контактних,   обстежені та  охоплені хіміопрофілактикою всі контактні. У вогнищах проведені всі необхідні протиепідемічні заходи.

 Як усім відомо, що важливим ефективним заходом для попередження виникнення і розповсюдження туберкульозу є своєчасне проведення щеплень дітям проти туберкульозу. Але на протязі декількох останніх років в недостатній кількості і не регулярно постачається район протитуберкульозною вакциною. В поточному році  вакцина в район не поступала, тому всі новонароджені діти не прищеплені проти туберкульозу.

З метою ранньої діагностики туберкульозу проводиться вивчення тубінфікованості дітям до 14-ти років, а також в осередках туберкульозу. Для вивчення тубінфікованості необхідний туберкулін. Закуплено КЗ «Рохищенський ЦПМСД» за піроку 3300  доз, що є недостатньо.

 В районі залишається напруженою епізоотична ситуація із сказу, так як  сказ щорічно виявляється серед тварин.

За медичною допомогою   звернулося 30  покушених тваринами осіб. В усіх випадках покуси нанесені відомими тваринами, тому лікування антирабічною вакциною не призначалося. Але на даний час антирабічна вакцина в районі відсутня, що становить велику небезпеку для укушених осіб невідомими тваринами.

 За 6 місяців 2016року обстежено 4697осіб на гельмінти. Виявлено 198 інвазованих, що становить 4,2% від обстежених. Із виявлених паразитозів – ентеробіозу 19,2%, аскаридозу – 79,8%,  триїхоцефальозу – 1,0%.

  Рожищенським  районним  лабораторним  відділенням постійно проводиться моніторинг за станом питного водопостачання в районі.

За 6 місяців досліджено 35 зразків води комунальних водопроводів, з них 1 проба (2,8%) не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками по вмісту заліза (водопровід смт.Дубище). За бактеріологічними показниками нестандартних проб не зареєстровано. За аналогічний період минулого року 1 проба(12,5%) не відповідала вимогам ДСанПіНу2.2.4-171-10.   Із досліджених 4 зразків води сільських водопроводів таких, які не відповідають, не виявлено. Досліджено 8 зразків води локальних свердловин, із них 4 зразки ( 50%)  за хім..показниками не відповідали вимогам СанПіну (2 проби води ТВД Рожищенський сир завод- перевищення вмісту  заліза, аміаку; ПП Рожищенський м’ясокомбінат «ВЕПР» -  перевищення вмісту заліза; с.Доросині – перевищення вмісту нітратів). По бак.показниках вода відповідала нормативним вимогам, а в минулому році 33,3 % та 33,3 % відповідно.

 Високий природний вміст заліза та нітратів в підземних водоносних горизонтах суттєво впливає на показники якості води. З 51 зразка води шахтних колодязів , 30 зразків  (58,8)  по хім. показниках не відповідали вимогам, по бак.показниках  не відповідаючи не було, а за аналогічний період 2015року 4,5% та 19,2% відповідно.

По всіх випадках невідповідних проб води відповідальним особам надані  пропозиції  про заборону використання води,  необхідність проведення очистки та дезінфекції колодязів, дезінфекції локальних артсвердловин, встановлення установок для обеззалізнення води, забезпечення контролю якості та безпечності води, як того вимагає ДСанПіН 2.2.4-10-171. «Вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

На виконання Постанови  КМУ №16 від 17.05.10 року «Про попередження  виникнення  водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей»     планово досліджено 32 зразки колодязьної  води на вміст нітратів. В 18  випадках виявлено перевищення вмісту нітратів. Головам Топільнянської,Сокільської,Вічинівської,Духченської  сільських рад було дано  пропозицію провести дезінфекцію та промивку  джерел водопостачання, де виявлено перевищення вмісту нітратів з повторним проведенням дослідження води. Однак станом на 01.07.2017р. ні з однієї вищевказаної  сільської ради води для повторного дослідження не надходило.

11.05.2016 року було надано доручення голови РДА  №1694/15/2-16 в якому було зобов’язано всіх власників водопроводів, а також голів сільських рад провести вибірково обстеження питної води де проживають діти до 3-х років. На даний час договори на проведення аналізу питної води  заключили :

- ПЖКГ «Дубище»;

- ПЖКГ м.Рожище ;

- ТВД Рожищенський сир завод м. Рожище ;

- Копачівська сільська рада;

  - Мильська сільська рада.

- Навізьська сільська рада;

- Пожарківська сільська рада.

 В червні місяці 2016 року на базі трьох ЗОШ та НВК №4 м.Рожище було організовано оздоровлення дітей з денною формою перебування.

 Згідно договору на проведення досліджень було забрано чотири зразки води питної з яких 1 не відповідає  вимогам за санітарно-хімічним показниках (трубчатий колодязь ЗОШ №3 перевищення вмісту заліза).

Також в рамках проведення соціально-гігієнічного моніторингу працівниками Рожищенського лабораторного відділення в ЛОЗ було досліджено 4 готові страви за санітарно-хімічними та бакткріологісними показниками (результат від’ємний),забрано 200 санітарно-гігієнічних змивів з чистого посуду, обладнання, інвентарю (позитивних не виявлено). Проведено дослідження 14 проб овочів на вміст нітратів, перевищення допустимих норм не було.

Коментарі
07 Липня 2016, 21:36
які штрафні санкції до порушників.
08 Липня 2016, 02:04
В "Стомі" взагалі немає ніякої санітарії, все брудне аж гидко, чим займається медсестра навіть інструмент обробляє як небудь!
08 Липня 2016, 02:56
В стомі повна анти санітарія а лікарі що там роблять.
08 Липня 2016, 10:16
Що ви там усі патякаєте... ви в лікарні підвал бачили? А запах думаєте звідки коли сходинками піднімаєшсЯ
08 Липня 2016, 11:41
Я все розумію. Вам хочеться дешевих сенсацій та бурних обговорень. Як можна назвати статтю "Стоматкабінети в Рожищі порушують санітарне законодавство", коли про самі порушення у цих закладах практично одним реченням, - все решта це звіт "санстанції" про роботу за певний період та звичайна статистика. То так би і назвали статтю "Санстанція звітує". Але хто її з такою назвою читатиме? А так провокативний заголовок у кращих традиціях "жовтої" журналістики і все маємо сенсацію.
08 Липня 2016, 11:43
Цілком підтримую попередній коментар. Просто вирвана із контексту фраза. Або пишіть спростування, або я вас засуджу.
08 Липня 2016, 13:06
Шановна редакція, а що більше ніхто не порушує? Витяг з публікації: "На протязі останніх 4-х років наш район вкрай погано забезпечується імунобіологічними препаратами для проведення профілактичних щеплень". Назва статті, наприклад, може звучати наступним чином: "У районі суцільна катастрофа зі щепленнями" або "Діти рожищан під загрозою" або "Бездіяльність медиків може призвести до катастрофи". З тієї статті можна тисячу "сенсаційних" заголовків придумати. Журналісти, блін...
08 Липня 2016, 13:39
Заголовок з приводу стоматкабінетів - це, як видається, суто чиєсь замовлення. Ну, або особиста образа редакції. Можливо погано полікували, або забагато взяли з бідної журналістки....
08 Липня 2016, 14:27
напиши звіт санстанції читати не будуть. Так ще і про перукарні, і про заразу всяку. Раз так за стомат кабінети впекло, значить ви його власник і дуже переживає за репутацію. А інформація офіційна
08 Липня 2016, 15:09
Так.на заголовку вир1шмлм " ви1хати".Не профес1йно.Зрешто..н1яко1 сенсац11 не вийшло...Так.словоблуддя.Нудно 1 не ц1каво.Втрачаемо 1нтерес!
08 Липня 2016, 21:31
Що що, а от і перукарні і стомат.кабінети потрібно жорстко перевірити....бо дійсно якщо подумати...одним гребінцем всіх підряд чешуть і з лишаєм, і з себореєю і з різними вавками, які можуть передаватися. Я вже мовчу про манекюри, які наші дівчата роблять у перукарнях. Сумніваюсь що з кожною відвідувачкою перукарша працює з новим набором інструментів для нігтів... Це теж цікаво перевірити :-) І яких-небуть стоматологів в Рожищі також хватає:-) Не було порядку ніколи й не буде.бо всі економлять..хто час, хто гроші
09 Липня 2016, 19:44
а стоматкабінети податки платять.
14 Липня 2016, 18:51
Щодо перукарень, то там взагалы антисанітарія. Інструменти брудні!!! Не раз прийдеш стригтися і дивишся на брудні гребінці. Жах!!!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024