Одноосібник із Залісець Богдан Карпюк довів, що селянською працею можна заробити

13 Серпня 2015, 14:50
3133

Богдан Карпюк із села Залісці Рожищенського району утримує п’ять корів та одну телицю.

Поголів’я вирощене із телят, отриманих шляхом штучного осіменіння. Кожна з його корів дає по 25-30 літрів молока на день. За спеціальністю Богдан Карпюк — зоотехнік, має посвідчення техніка штучного осіменіння. Працюючи у колгоспі здобув хорошу практику.

Сьогодні господар надає послуги техніка штучного осіменіння на території Залісцівської сільської ради. Осіміняє тварин паєтами за французькою технологією, якій навчився у керівника ТзОВ «Гірсам» Рожищенського району Еріка де Вріса. У господаря є паєти молочної та м’ясної репродукції, отже селяни можуть вибрати продуктивність майбутнього теляти. — З 2002 року я штучно осіміняю корів індивідуального сектору. Односельчан остаточно переконав у перевагах даного методу, адже результати одразу ж помітно. Корови стали набагато продуктивнішими, молоко жирнішим, та й захворювань серед корів значно поменшало, — розповідає Богдан Карпюк. — Минулого року в селі усе поголів’я, а це —160 корів, було осімінено штучно. Перше телятко родиться хороше, велике.

Станом на 1 серпня цього року уже осімінено 105 корів. Своїх корів господар випасає окремо від стада, адже надто зайнятий в приватному господарстві, тому за браком часу не може дотримуватися черги випасання корів у селі. Тим більше, що за декілька метрів від дому Богдана Анатолійовича, сільська рада виділила землі на випас тварин. А у вересні господар засіває трохи більше гектару вівса, з якого в листопаді заготовляє зелений корм. Завдяки такій технології, корови випасаються до грудня. Молоко, сметану, сир та інші продукти власного виробництва пан Богдан реалізовує на Старому ринку міста Луцьк, де вже має постійних покупців, адже продає продукцію ще з 1992 року.

Окрім корів Богдан Карпюк вигодовує два десятки свиней, кролів, птицю. Як зізнався одноосібник, луцькі покупці уже знають про його господарство. «Знають, що свині вигодувані без преміксів, усе натуральне, тому приїжджають до подвір’я та закупляють свиней просто з подвір’я», — зауважив господар. Окрім того, спільно з братом Богдан Анатолійович обробляє 20 га ріллі. Зі слів аграрія, щороку родина садить 4 га картоплі, сіють 2-3 га цукрових буряків, 0,6 га кормових буряків, 7 га пшениці, 1-2 га вівса, 5 га трави на сіно для корів та городину. Мають в користуванні трактори Т25, МТЗ, картопляний і буряковий комбайни та необхідний реманент: плужки, культиватори, сівалки, прес для тюків. Уже третій рік поспіль Богдан Карпюк користується програмами фінансової підтримки галузі агропромислового розвитку.

Зокрема, отримує дотацію з обласного бюджету в розмірі 200 грн. на корову, користується програмою здешевлення вартості штучного осіменіння корів і телиць в особистих селянських господарствах, придбав доїльний апарат. «Доїльним апаратом користуюся уже п’ятий рік. Доїть корів прекрасно. Знаю, що у Залісцях усі господарі доять корів лише апаратами, це ж набагато полегшує працю селян», — запевнив Богдан Карпюк. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром